Το Χ.Α. κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο των 1.080 μονάδων

Το Χ.Α. κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο των 1.080 μονάδων

Οριακά κέρδη 0,22% χθες έπειτα από το «γύρισμα» πολλών blue chips

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθησε και τελικά κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να απορροφήσει τις πιέσεις και να «κρατήσει» το επίπεδο των 1.080 μονάδων αλλά και το θετικό πρόσημο, παρά την επικράτηση των πωλητών στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Το «γύρισμα» πολλών δεικτοβαρών τίτλων την τελευταία ώρα της συνεδρίασης στήριξε τον Γενικό Δείκτη, τη στιγμή που το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επιφυλακτικό εν αναμονή των αποφάσεων των Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 1.087,49 μονάδες, από το -0,87% και τις 1.075,66 μονάδες που έφτασε ενδοσυνεδριακά, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 2.628,82 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος και στο -0,01% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.607,8 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,30% στις 792,5 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.087,49 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,13 εκατ. ευρώ.

Στα blue chips ανοδικά ξεχώρισαν η ΕΥΔΑΠ στο +3,81%, η Ελλάκτωρ στο +3,24% και η Lamda Development στο +3,04%, ενώ με άνοδο άνω του 2% έκλεισε η Aegean και κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Τρ. Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Quest και Σαράντης. Στον αντίποδα, πτώση 3,32% κατέγραψε η Βιοχάλκο, στο -2,99% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι Eurobank, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τα θετικά σχόλια των αναλυτών για το Χ.Α. συνεχίζονται προσφέροντας ανακούφιση στην αγορά, με την Goldman Sachs να δηλώνει χθες την προτίμησή της για το Χρηματιστήριο Αθηνών έναντι όλων των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης. Οπως σημείωσε μάλιστα, η ελληνική αγορά είναι από τις λίγες που αναμένεται να καταγράψουν ράλι άνω του 10% σε διάστημα 12μήνου, καθώς προβλέπει πως ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσει στις 1.200 μονάδες.

Παράλληλα, η Eurobank Equities επιβεβαίωσε τη σύσταση «αγοράς» για τις ελληνικές τράπεζες αν και σημείωσε πως βραχυπρόθεσμα χρειάζεται κάποια προσοχή ενόψει των εκλογών, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα. Πάντως, η χρηματιστηριακή τόνισε πως οι πολύ θετικές προοπτικές του κλάδου παραμένουν άθικτες, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν έναν συνδυασμό ισχυρής ρευστότητας και υγιών κεφαλαιακών «μαξιλαριών». Η επιστροφή στη διανομή μερισμάτων θα είναι βασικός καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα σηματοδοτήσει την επιστροφή τους στην κανονικότητα, όπως πρόσθεσε, αναμένοντας πως την αρχή θα κάνει η Εθνική το 2023 (από τα κέρδη του 2022) και θα ακολουθήσουν οι Alpha Bank και η Πειραιώς την επόμενη χρονιά (από τα κέρδη του 2023).

Παρά τις θετικές εξελίξεις και τα υποστηρικτικά σχόλια των οίκων, η ομιχλώδης εικόνα που έχει διαμορφωθεί εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζεται, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ετσι, οι συναλλαγές έχουν υποχωρήσει δραστικά, με τους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής και αρκετούς επενδυτές να επιδιώκουν την κατοχύρωση κερδών.

Αυτό είναι και το αποτέλεσμα της διεθνούς τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και αναπόφευκτα οδηγεί τους διαχειριστές σε ρευστοποιήσεις και ελληνικών τραπεζικών τίτλων προσπερνώντας τις ελπιδοφόρες προοπτικές που αυτοί ενσωματώνουν. Ως αποτέλεσμα, όπως καταλήγει ο κ. Τζάνας, οι 1.045 μονάδες συνιστούν τώρα την πλησιέστερη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή