Μεγάλη αύξηση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων

Μεγάλη αύξηση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων

Το 2022 απασχολούνταν στον κλάδο 75.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σύγκριση με το 2000

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σανίδα σωτηρίας» για την απασχόληση στο λιανεμπόριο αποτέλεσε τόσο την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης όσο και κατά την περίοδο της πανδημίας το λιανεμπόριο τροφίμων και κυρίως οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ. Από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την απασχόληση, στην οποία προέβη το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), προκύπτει ότι την περίοδο 2000-2022 το λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης κατά 60%, σε αντίθεση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά 11%. Πρακτικά στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2022 απασχολούνταν 75.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σύγκριση με το 2000, με το σύνολο των άμεσα απασχολουμένων στον εν λόγω κλάδο να υπερβαίνει τους 217.000 εργαζομένους.

Ειδικά μετά την εκδήλωση της πανδημίας η απασχόληση στο λιανεμπόριο τροφίμων αυξήθηκε κατά 7,6% (την τριετία 2020-2022) σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή κατά περίπου 15.000 εργαζομένους. Αυτή η τάση είναι αντίστροφη με αυτήν που καταγράφεται στο υπόλοιπο λιανεμπόριο, όπου η απασχόληση υποχώρησε την τριετία 2020-2022 κατά 4% σε σύγκριση με το 2019.

Λόγω της αύξησης της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων και της ταυτόχρονης μείωσης της απασχόλησης στο υπόλοιπο λιανεμπόριο, πλέον η απασχόληση στο λιανεμπόριο τροφίμων αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% της συνολικής απασχόλησης στο λιανικό και το χονδρικό εμπόριο. Σημειώνεται, δε, ότι η απασχόληση στο λιανεμπόριο τροφίμων αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, ξεπερνώντας την απασχόληση σε κλάδους όπως αυτός των κατασκευών, των τραπεζών, των μεταφορών και της υγείας.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αύξηση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι αποτέλεσμα και των παρακάτω παραγόντων:

– Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μισθολογικά κατά κανόνα παρέχουν καλύτερες παροχές με μισθούς υψηλότερους από τον κατώτατο μισθό που ορίζει η πολιτεία, ενώ παρέχουν και μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με άλλους κλάδους σε σχέση με το μέλλον και τη διατήρηση της εργασίας.

– Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ ήταν μαζί με τον τραπεζικό κλάδο οι πρώτοι κλάδοι όπου εφαρμόστηκε η κάρτα εργασίας, η οποία διασφαλίζει τη σχέση ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη σχετικά με τα ωράρια εργασίας.

– Η αξιοποίηση νέων καναλιών πώλησης, όπως π.χ. τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, οι τηλεφωνικές παραγγελίες, δημιούργησε την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό για τη διαχείριση, εκτέλεση και παράδοση των παραγγελιών. Οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν αλυσίδα προσλήψεων, καθώς απαιτούν νέες επιπλέον επενδύσεις στην οργάνωση, μηχανογράφηση και συντήρηση του δικτύου, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν νέες ανάγκες σε υψηλών προσόντων προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή