Πλαφόν στις τιμές ενέργειας όταν εκτοξεύονται ζητεί ο Μυτιληναίος

Πλαφόν στις τιμές ενέργειας όταν εκτοξεύονται ζητεί ο Μυτιληναίος

Προτείνει δραστικά μέτρα για την προστασία των ενεργοβόρων βιομηχανιών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατο όριο στις τιμές ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης κάθε φορά που «οι τιμές εκτοξεύονται» και κάλυψη του σχετικού κόστους από κονδύλια της Ε.Ε. ή των κρατών-μελών, προτείνει ο πρόεδρος του συνδέσμου των ευρωπαϊκών βιομηχανιών μετάλλου (Eurometaux) και επικεφαλής της Mytilineos Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μέσω συνέντευξής του που παραχώρησε στο Politico.

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, δεν έχουν καταφέρει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τη βιομηχανία μετάλλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, το περίφημο Critical Raw Materials Act, το οποίο αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της προμήθειας βασικών υλών που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς βάζει στο επίκεντρο «πολιτικές υπέρ της βιομηχανίας».

Ωστόσο προειδοποίησε ότι η πρόταση αυτή δεν προσφέρει άμεση ανακούφιση στις βιομηχανίες εξόρυξης, διύλισης και παραγωγής. «Πολλές από αυτές τις βιομηχανίες στην Ευρώπη βρίσκονται υπό υπαρξιακή απειλή, η οποία προέρχεται κυρίως από την ενεργειακή κρίση», σχολίασε, προσθέτοντας ότι μέχρι να ισχύσει το CRM, «πρέπει να επιβιώσουν».

Ο κ. Μυτιληναίος επέκρινε επίσης το Critical Raw Materials Act καθώς «δεν βάζει χρήματα στο τραπέζι» για να βοηθήσει τις βιομηχανίες, σε αντίθεση με το Inflation Reduction Act των ΗΠΑ, ένα πακέτο πράσινων επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 369 δισ. δολαρίων. Η πρόταση της Επιτροπής «μου δίνει την εντύπωση ότι αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τη δουλειά», σχολίασε.

«Πολλές από αυτές τις βιομηχανίες στην Ευρώπη βρίσκονται υπό υπαρξιακή απειλή», τόνισε ο πρόεδρος της Eurometaux.

Μιλώντας για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, είπε ότι η Eurometaux πιέζει την Επιτροπή για μια πολιτική που θα «βάζει ανώτατο όριο» στις τιμές της ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες κάθε φορά που «οι τιμές εκτοξεύονται». Η διαφορά θα καλυφθεί από «τα κονδύλια της Ε.Ε. ή τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», ανέφερε, καταλήγοντας: «Δεν έχω δει τίποτα από αυτά ακόμη».

Υποστηρίζοντας τα αιτήματα και άλλων βιομηχανιών του κλάδου, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο στρατηγικών πρώτων υλών της Επιτροπής που θα επωφεληθούν από ταχύτερη αδειοδότηση και πρόσθετη χρηματοδότηση, χαρακτηρίζοντας το θέμα «πιθανώς το πιο σημαντικό».

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι η Επιτροπή «δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για να στηρίξει αυτές τις ενεργοβόρες βιομηχανίες» τους τελευταίους 18 μήνες. Ως αποτέλεσμα, «οι μισές από αυτές τις βιομηχανίες έχουν κλείσει», είπε, και είναι «θέμα χρόνου» για πολλές άλλες εταιρείες.

Η Ευρώπη παράγει σήμερα το «πιο καθαρό αλουμίνιο στον κόσμο», ανέφερε και προειδοποίησε ότι η απώλεια ενός τόνου παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου στην Ευρώπη σημαίνει ότι θα παραχθεί στην Κίνα ή στην Ινδονησία, με πενταπλάσιο αποτύπωμα άνθρακα».

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει για τις τοπικές αντιδράσεις στα νέα έργα εξόρυξης, είπε ότι «οι κυβερνήσεις, οι Αρχές της Ε.Ε., οι εταιρείες πρέπει να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους» για την ανάγκη εξασφάλισης πρώτων υλών και προώθησης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχολιάζοντας πως «όλα αυτά έχουν κόστος πριν επιστρέψουν οφέλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή