Εμπόδια στο ντιλ διάσωσης της ΑΝΕΚ από την Attica Group

Εμπόδια στο ντιλ διάσωσης της ΑΝΕΚ από την Attica Group

Περαιτέρω διερεύνηση αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και τρεις μήνες ακόμη θα χρειασθούν προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση ή μη της διάσωσης της ακτοπλοϊκής ΑΝΕΚ με απορρόφηση από την Attica Group. Η Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη την εκκίνηση της «διαδικασίας πλήρους διερεύνησης της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης», γεγονός που, όπως η ίδια αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, σημαίνει ότι η απόφασή της για το θέμα «θα εκδοθεί εντός ενενήντα ημερών».

Επιπλέον, το σκεπτικό της Επιτροπής με βάση το οποίο ενεργοποίησε τη σχετική διαδικασία, αφενός προοιωνίζεται την επιβολή όρων και προϋποθέσεων που μπορεί να περιλάβουν τροποποιήσεις στη δραστηριοποίηση της νέας ενοποιημένης εταιρείας και αφετέρου αποκαλύπτει, σύμφωνα με ερμηνείες της αγοράς, τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά της διάσωσης της ΑΝΕΚ από την Attica Group από ανταγωνίστριες εταιρείες προεξάρχουσας της Seajets και δευτερευόντως άλλων μικρών εταιρειών και ίσως και μεγαλύτερων όπως οι Μινωικές ενδεχομένως για την περίπτωση των γραμμών από τα Χανιά.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει ότι «επί τη βάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμά ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές». Οπως αναφέρει, «η νέα οντότητα θα αποκτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς στις επηρεαζόμενες από τη συγκέντρωση αγορές της μεταφοράς επιβατών, μεταφοράς οχημάτων και μεταφοράς φορτηγών» και προσθέτει ότι ενδέχεται να υπάρξουν «πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς».

Η εξέλιξη δημιουργεί ανησυχίες για το κατά πόσον θα μπορέσει η ΑΝΕΚ να περιμένει τους τρεις αυτούς μήνες συν όσους επιπλέον μήνες χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εφόσον η απορρόφηση εγκριθεί. Και αυτό διότι η ΑΝΕΚ το 2022 κατέγραψε σημαντική περαιτέρω επιδείνωση της χρηματοοικονομικής της θέσης, σε σχέση με τα μεγέθη επί των οποίων είχε γίνει η συμφωνία της Attica με τους πιστωτές αλλά και την ΑΝΕΚ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές που υπογράφουν την ετήσια οικονομική έκθεση της ακτοπλοϊκής για το 2022, η υλοποίηση της συμφωνίας διάσωσής της από την Attica Group και η εκτέλεση της συμφωνίας με τις τράπεζες και άλλους πιστωτές για εκτενέστατη απομείωση των δανειακών της υποχρεώσεων εμφανίζεται ως μονόδρομος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή