Ψηφιοποιούνται οι φάκελοι των ασθενών

Ψηφιοποιούνται οι φάκελοι των ασθενών

Δρομολογούνται μεγάλα ψηφιακά έργα ύψους 507,6 εκατ. ευρώ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φάση της κατακύρωσης σε προσωρινούς αναδόχους εισέρχεται σειρά ψηφιακών έργων του Δημοσίου, σε συνέχεια διαγωνισμών που είχε πραγματοποιήσει η –εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– Κοινωνία της Πληροφορίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το προσεχές διάστημα αναμένεται η κατακύρωση του έργου της ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των φακέλων ασθενών των μονάδων υγείας, αρχικού προϋπολογισμού 235,6 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η ψηφιοποίηση 157 εκατ. σελίδων και εξετάσεων απεικόνισης, 20 εκατ., κάθε είδους, σελίδων και 20 εκατ. φιλμ, εκτυπώσεων, ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων κ.τ.λ. Το εν λόγω project, όπως και αυτό που έχει ως αντικείμενο την ψηφιοποίηση των αρχείων σε συνολικά 368 δικαστήρια – εισαγγελίες της χώρας, αρχικού ύψους 145,7 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί από δύο κοινοπραξίες οκτώ εταιρειών η καθεμία. Επίσης, την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένει το έργο της ψηφιοποίησης 55 εκατ. σελίδων χαρτιού των Γενικών Αρχείων του Κράτους, προϋπολογισμού 29 εκατ., που έχει κατακυρωθεί στη Nova.

Επίσης, ανάδοχος για το έργο της ψηφιοποίησης του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, με προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ, είναι η Cosmote σε κοινοπραξία με την Quality & Reliability. Το αρχείο του ΥΠΕΞ αποτελείται από 65 εκατ. σελίδες διαφόρων διαστάσεων, με τα έγγραφα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαρτί αλλοιωμένο και ευαίσθητο τόσο από τον χρόνο όσο και από τη χρήση του. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν φωτογραφίες, δακτυλογραφημένα έγγραφα, χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων και χάρτες.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υλοποίησης του έργου του εκσυγχρονισμού του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών αυτού. Και αυτό ύστερα από την κατακύρωση του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 5,6 εκατ. ευρώ, στη θυγατρική εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, Unisystems. Το συγκεκριμένο project αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων.

Ακόμη ένα από τα έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων λήψης βιομετρικών δεδομένων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Μέσω του συγκεκριμένου έργου, αρχικού ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει ο ΟΤΕ, επιδιώκεται να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος αιτημάτων έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής από πολίτες τρίτων χωρών.

Με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών να πλησιάζει, ο ρυθμός ωρίμανσης, δημοπράτησης και κυρίως κατακύρωσης των έργων που έχουν ως αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αναμένεται να επιβραδυνθεί, ιδίως μετά και τον ενδεχόμενο ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πάντως, μέχρι σήμερα, η Κοινωνία της Πληροφορίας υπολογίζεται ότι έχει ολοκληρώσει την προκήρυξη διαγωνισμών για το 90% των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρεία διαχειρίζεται 400 έργα που έχουν αθροιστική αξία 4,9 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Νοέμβριο υπολογίζεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει προχωρήσει σε προκηρύξεις 44 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 507,6 εκατ. ευρώ. Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού προβλέπεται το επόμενο εξάμηνο η προκήρυξη ακόμη 55 έργων, συνολικής αξίας 307,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή