Προς μεγάλο deal στις βρετανικές τηλεπικοινωνίες

Προς μεγάλο deal στις βρετανικές τηλεπικοινωνίες

Κοντά σε συμφωνία Vodafone Group και CK Hutchison για να συγκροτήσουν τον μεγαλύτερο όμιλο κινητής στο Ηνωμένο Βασίλειο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Vodafone Group και η CK Hutchison Holdings τείνουν να καταλήξουν σε συμφωνία ύψους 15 δισ. στερλινών, στο πλαίσιο της οποίας θα συνδυαστούν οι τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκροτώντας τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της χώρας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Ο προτεινόμενος συνδυασμός, ο οποίος θα έχει μια βάση με 28 εκατομμύρια πελάτες, αναμένεται να έχει αξία ιδίων κεφαλαίων 9 δισ. λιρών, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση του θέματος. Συν τοις άλλοις, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο νεοπαγής όμιλος θα επωμιστεί χρέος της τάξεως των σχεδόν 6 δισ. στερλινών, κάτι το οποίο θα αναβιβάσει την εταιρική αξία του σε 15 δισ. στερλίνες.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Μαρτίου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι δύο εταιρικοί κολοσσοί έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματισμένη συμμαχία τους. Ακόμη νωρίτερα, ήτοι τον Οκτώβριο του 2022, οι δύο όμιλοι της Vodafone και της CK Hutchison, ιδιοκτήτριας της μονάδας κινητής τηλεφωνίας Three UK, επιβεβαίωσαν ότι τελούσαν σε κατάσταση σοβαρών διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευση των επιχειρήσεών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους προτεινόμενους όρους εκείνης της περιόδου, όπως αναφέρει και το moneyreview.gr, η Vodafone θα κατείχε το 51% του καινούργιου ομίλου στον κλάδο των βρετανικών τηλεπικοινωνιών, ενώ το εναπομείναν 49% θα περιερχόταν στην κατοχή της CK Hutchison.

Οι συζητήσεις διενεργήθηκαν σε κλίμα ανατροπών και υπό συνθήκες αντιδράσεων τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης της Βρετανίας όσο και εκ μέρους των αρμοδίων αρχών του ανταγωνισμού της χώρας. Επιπροσθέτως, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού της Vodafone, Νικ Ριντ, αποχώρησε από τα καθήκοντά του. Πάντως θα πρέπει να τονισθεί σε αυτό το σημείο πως η δυνητική συμμαχία αποτελούσε θέμα συζητήσεων επί σειράν ετών. Η Vodafone συνεργάστηκε στο παρελθόν με την CK Hutchison σε άλλες αγορές παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως η Αυστραλία.

Τα στελέχη των δύο ομίλων εκτιμούν πως ο συνδυασμός εκατέρωθεν των δραστηριοτήτων τους στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα τους δώσει την απαραίτητη κλίμακα για να επιταχύνουν την εξάπλωση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας με την τεχνολογία 5ης γενιάς, αλλά και θα τους ενισχύσει στον ανταγωνισμό τους με εταιρείες του κλάδου, όπως η BT Group Plc. Εν κατακλείδι, και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η σχεδιαζόμενη ένωση θα μπορούσε να απαιτήσει πέραν των 12 μηνών, ούτως ώστε να λάβει την αναγκαία έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ρύθμισης του κλάδου των τηλεπικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή