Χρηματιστήριο: Ανοδος 0,24% με στήριξη από τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Ανοδος 0,24% με στήριξη από τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.098,57 μονάδες, με τζίρο στα 66,44 εκατ. ευρώ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπια κέρδη με χαμηλό τζίρο σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας και πάλι ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο. Ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να σπάσει τις 1.100 μονάδες, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων και νευρικότητας που χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης, με την αγορά να έχει στραμμένο το βλέμμα της στις προσεχείς εκλογές, στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων, αλλά και στη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία και σηματοδότησε πως δεν διακόπτει τις αυξήσεις, καθώς έχει ακόμη δρόμο να καλύψει στο μέτωπο της χαλιναγώγησης του πληθωρισμού.

Η στάση αναμονής και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι άλλωστε η στρατηγική που φαίνεται να έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν οι επενδυτές αυτό το διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται πως η αναταραχή με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έχει λήξει, χωρίς να σημαίνει πως το Χ.Α. δεν έχει δυνάμεις να κρατήσει τις στηρίξεις, όπως και το κάνει.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι αποφάσεις της MSCI σχετικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών της, με αναλυτές να μην αποκλείουν να έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 1.098,57 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε τις 1.102,44 μονάδες και το +0,59%, και ο τζίρος ανήλθε στα 66,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 2.6662,69 μονάδες, ενώ με πτώση 0,14% στις 1.613,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η στάση αναμονής και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι η στρατηγική που φαίνεται να έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν οι επενδυτές αυτό το διάστημα.

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Mytilineos (+1,47%), Βιοχάλκο (+0,62%), ΟΠΑΠ (+0,19%), Coca-Cola (+0,14%) και ΟΛΠ (+0,11%). Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Motor Oil, Quest, Titan και Σαράντης.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε και πάλι σημειώνοντας άνοδο 1,01% στις 821,8 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +1,85%, την Eurobank στο +1,6%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,95%, ενώ απώλειες 0,26% κατέγραψε η Alpha Bank.

Κοντά στα πολυετή υψηλά του ο Γενικός Δείκτης, αφουγκράζεται το γενικά θετικό διεθνές περιβάλλον και πιθανότατα προδικάζει ένα φιλοεπενδυτικό μετεκλογικό «αύριο», όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ. «Εχουμε εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα με την οποία οι διεθνείς επενδυτές “ξεχνούν” ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία στα αμερικανικά τραπεζικά χρονικά», όπως προσθέτει. Αυτή η επενδυτική συμπεριφορά, την οποία απεικονίζουν δείκτες και συνάλλαγμα, αποτελεί ένδειξη ισχύος για τη συνέχεια.

Τις επόμενες εβδομάδες, και ενώ ο κ. Στεριώτης δεν αποκλείει να σπάσουν και άλλοι αδύναμοι κρίκοι του ξένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ελληνική αγορά καλείται να παραμείνει όχι απλώς ψύχραιμη, αλλά και να αποδείξει ότι τα κέρδη της τάξης του 40% του τελευταίου οκταμήνου δεν είναι τυχαία. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές, η αβεβαιότητα αποτρέπει πολλούς ακόμη εν δυνάμει αγοραστές από τη συμμετοχή τους στο εγχώριο bull market, αλλά οι θετικές εταιρικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να επιβραβεύονται σε βάθος χρόνου, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή