Φοροδοξίες: Γνωριζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωριζετε ότι…

Οι μεμονωμένες πράξεις ή η συστηματική διενέργεια πράξεων με σκοπό την επίτευξη κέρδους φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεμονωμένες πράξεις ή η συστηματική διενέργεια πράξεων με σκοπό την επίτευξη κέρδους φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, με πρόσφατη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, διευκρινίστηκε πως στο πεδίο των επιχειρηματικών συναλλαγών (συναλλαγές με αντάλλαγμα σε χρήμα ή σε είδος) πλην των τριών (3) ομοειδών πράξεων που πραγματοποιούνται εντός εξαμήνου ή διετίας κατά περίπτωση (συναλλαγές ακινήτων) εμπίπτει και κάθε μεμονωμένη πράξη, εφόσον προσβλέπει στην επίτευξη κέρδους. Σημειώνεται πως ως κέρδος εκλαμβάνεται η διαφορά ανάμεσα στην αξία κτήσης και στην αξία διάθεσης, όπως αυτές πιστοποιούνται από οικεία παραστατικά (έγγραφα ή συμβόλαια). Για την ύπαρξη του σκοπού επίτευξης κέρδους, το βάρος απόδειξης φέρει η φορολογική αρχή, η οποία εξετάζει εκτενώς τα πραγματικά περιστατικά και το πλαίσιο κάθε διενεργούμενης πράξης. Επισημαίνεται πως ως ομοειδής συναλλαγή νοείται η πώληση ομοειδών ειδών, και κρίσιμο γεγονός συνιστά το πλήθος των συναλλαγών και όχι των πωλούμενων αγαθών σε κάθε συναλλαγή. Εφόσον λάβουν χώρα τρεις ομοειδείς συναλλαγές σε χρονικό διάστημα έξι μηνών ή δύο ετών αντίστοιχα για τα ακίνητα, τεκμαίρεται συστηματική διενέργεια πράξεων, και για κάθε επόμενη πράξη τεκμαίρεται η συνδρομή του σκοπού της επίτευξης κέρδους. Αφετηρία για τον υπολογισμό του χρονικού ορίου εντός του οποίου θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί οι οικείες συναλλαγές, συνιστά η ημέρα της πρώτης πώλησης και η ημερομηνία υπογραφής του οριστικού συμβολαίου στα ακίνητα. Ιδιαίτερα, κάθε μεμονωμένη πράξη μεταβίβασης περιουσιακού στοιχείου για την οποία δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί υπεραξίας, φορολογείται σαν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως το απορρέον κέρδος κάθε συναλλαγής περιλαμβάνεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους πραγματοποίησής της. Τέλος, σημειώνεται πως τα κέρδη από μεταβίβαση τίτλων που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα και το προκύπτον εισόδημα από τις πράξεις αυτές φορολογείται ως εισόδημα από υπεραξία (Ε.2031/2023).

Ψηφιακά θα εκδίδουν πλέον οι φορολογούμενοι πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας, μέσω νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ. Τα ως άνω πιστοποιητικά εκδίδονται για φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Η διαδικασία διεκπεραιώνεται με αίτηση που υποβάλλεται στη σχετική εφαρμογή της ψηφιακής πύλης «myAADE» και κατά την υποβολή της αίτησης ο φορολογούμενος δηλώνει υπεύθυνα ότι το επόμενο έτος θα υποβάλει για το τρέχον έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, στην οποία θα περιλαμβάνεται τυχόν εισόδημα που αποκτήθηκε από την αλλοδαπή. Η αίτηση δύναται να αφορά πιστοποιητικά τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για παρελθόντα έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος έχει υποβάλει για τα σχετικά έτη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, στην οποία περιλαμβάνεται τυχόν εισόδημα που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι το εν λόγω εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης έχει πράγματι περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Τέλος, επισημαίνεται ότι τυχόν αιτήματα που υποβάλλονται χωρίς τη χρήση της εφαρμογής, θεωρούνται εφεξής ως μη υποβαλλόμενα και δεν επιφέρουν κανένα έννομο αποτέλεσμα (Α.1052/2023).

Παράταση της πενταετούς παραγραφής για επιβολή φόρων και προστίμων κατά ένα ή περισσότερα έτη προβλέπεται με βάση τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για επιβολή φόρων και προστίμων κατόπιν ελέγχου παραγράφεται, κατ’ αρχήν, μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους εντός του οποίου υποβάλλεται η αντίστοιχη δήλωση. Ωστόσο, συγκεκριμένα γεγονότα δικαιολογούν την παράταση του χρόνου παραγραφής κατά ένα έτος. Τέτοια γεγονότα είναι, μεταξύ άλλων, η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο κατά το τελευταίο έτος της πενταετίας, η περιέλευση νέων κρίσιμων στοιχείων ή πληροφοριών εις γνώσιν της φορολογικής αρχής κατά το τελευταίο έτος της πενταετίας καθώς και η προσφυγή στη ΔΕΔ ή στα αρμόδια δικαστήρια προς επίλυση της φορολογικής διαφοράς. Τα παραπάνω ισχύουν για χρήσεις από 1.1.2014 και μετά. Ετσι, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι δυνατή παράταση της πενταετούς παραγραφής για επιβολή ΦΠΑ κατά ένα έτος λόγω περιέλευσης νέων κρίσιμων στοιχείων εις γνώσιν της φορολογικής αρχής κατά το τελευταίο έτος της πενταετίας, για χρήσεις έως και 31.12.2013. Κι αυτό διότι τα ζητήματα παραγραφής ΦΠΑ για χρήσεις έως και τις 31.12.2013 ρυθμίζονται κατά ειδικό τρόπο από τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η παράταση της πενταετούς παραγραφής να είναι δυνατή αποκλειστικά σε περίπτωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ κατά το τελευταίο έτος της παραγραφής και όχι σε άλλες περιπτώσεις, οι οποίες δεν αναφέρονται στον νόμο (ΣτΕ 1260/2022).

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή