Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,96% και ανήλθε στις 1.121,9 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά ανοδικά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει βάλει στόχο, όπως δείχνουν τα πράγματα, την καταγραφή νέων υψηλών έτους. Αν και ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που το «εξηγεί» η προεκλογική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε, η οποία κάνει τα χαρτοφυλάκια να τηρούν μία πιο «μαζεμένη» στάση, οι αγοραστικές κινήσεις επικράτησαν και πάλι, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips.

Το βλέμμα των επενδυτών αυτή την εβδομάδα, πέραν των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των εισηγμένων, είναι στραμμένο και στις αποφάσεις της MSCI (11 Μαΐου) σχετικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών της, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν νέες ελληνικές προσθήκες. Σημειώνεται πως ο βασικός δείκτης της MSCI για την Ελλάδα συμπεριλαμβάνει αυτή τη στιγμή 10 μετοχές, τις OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,96% στις 1.121,9 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 74,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,31% στις 2.728,69 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,75% στις 1.652,65 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Είναι η πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη και η αγορά οδεύει σε νέα υψηλά έτους.

Στα μη τραπεζικά blue chips με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν οι Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Lamda Development, ενώ άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Titan. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Coca-Cola, Quest και HELLENiQ ENERGY.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε σημειώνοντας άλμα 3,57% στις 863,55 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +4,88%, τη Eurobank στο +3,99%, την Alpha Bank στο +3,05% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,28%. Απέχουμε πλέον περίπου δύο εβδομάδες από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και το ταμπλό δεν δείχνει ουσιαστική ανησυχία ενδεχομένως επηρεαζόμενο και από τις δημοσκοπήσεις, όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services. Φυσικά, στο καλό κλίμα συμβάλλουν και οι εξαιρετικές επιδόσεις πολλών εισηγμένων, αλλά και το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε περίοδο διανομής μερισμάτων, και μάλιστα υψηλών στις περισσότερες περιπτώσεις, για μεγάλο αριθμό εταιρειών.

Ολα δείχνουν ότι οι επενδυτές όχι μόνο δεν φοβούνται το «αύριο», αλλά πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και η επενδυτική βαθμίδα, όπως σχολιάζει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Τεχνικά, η ζώνη των 1.125 μονάδων είναι το σημείο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη, ενώ σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης αυτών των επιπέδων, το Χ.Α. θα καταγράψει νέα υψηλά έτους (οι 1.133 μονάδες είναι έως τώρα τα υψηλά του 2023).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τραπεζικός κλάδος δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνοντας ότι πλέον είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής και οδηγός στην αγορά. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να δίνουν θετικά μηνύματα, ενώ όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι όχι απλά εντός στόχων αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πολύ καλύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή