Επέκταση δικτύου και ψηφιακές εφαρμογές από τη Metro

Επέκταση δικτύου και ψηφιακές εφαρμογές από τη Metro

Πάνω από 50 εκατ. επενδύσεις το 2023, ανοίγουν 25 νέα καταστήματα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Metro AEBE για το 2023, επενδύσεις οι οποίες αφορούν την επέκταση του δικτύου καταστημάτων, αποθηκευτικούς χώρους, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κεντρικό ρόλο, ωστόσο, στο επενδυτικό πρόγραμμα της αλυσίδας διαδραματίζουν και οι ολοένα και περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές για αγορές είτε εντός του καταστήματος είτε εκτός αυτού, με την επιχείρηση να θέλει να προσελκύσει και νεότερους καταναλωτές, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Metro AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης, η «GenZ έχει ανάγκη να μιλάει περισσότερο με υπολογιστές παρά με ανθρώπους».

Επίσης, η συνέχιση των επενδύσεων, οι οποίες την περίοδο 2019-2023 ανέρχονται σε 187 εκατ. ευρώ, λόγω της ανοδικής πορείας που ακολουθεί η εταιρεία, με το 2022 να σπάει το φράγμα του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για πρώτη φορά από πλευράς πωλήσεων και την κερδοφορία της να ξεπερνά τα 28 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις αφορούν την ενίσχυση του δικτύου με νέα καταστήματα, 25 μέσα στο 2023, τα περισσότερα εκ των οποίων θα είναι μικρά καταστήματα ευκολίας (convenience store) με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Πρόκειται για τα «My Market Local», τα οποία αναπτύσσονται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchising), με την εταιρεία να θέλει να αναπτύξει συνολικά 100 έως το 2025. Ο στόχος θεωρείται εφικτός, σύμφωνα με τον κ. Αρ. Παντελιάδη, καθώς η εταιρεία δέχεται περί τα 100 αιτήματα/μήνα από ενδιαφερόμενους δικαιοδόχους (franchisees).

Δεύτερον, η εταιρεία τον Αύγουστο θα προχωρήσει σε ενοποίηση των δύο πλατφορμών της, της ιστοσελίδας www.mymarket.gr και του ηλεκτρονικού καταστήματος eshop.mymarket.gr, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την επισκεψιμότητα του δεύτερου. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο σήμερα εξυπηρετεί οκτώ πόλεις, θα μπορεί να εξυπηρετεί το επόμενο διάστημα πελάτες από περισσότερες πόλεις. Σημειώνεται ότι ο τζίρος του ηλεκτρονικού καταστήματος της My Market αντιστοιχεί σήμερα στο 2,5% του συνολικού τζίρου της αλυσίδας.

Η αλυσίδα θέλει να αναπτύξει 100 μικρά καταστήματα ευκολίας (convenience store) έως το 2025.

Νέες ψηφιακές ευκολίες, όμως, θα παρέχονται στους καταναλωτές και εντός των καταστημάτων. Ετσι, μέχρι το τέλος Μαΐου η εταιρεία θα εγκαταστήσει σε έξι καταστήματα, εν είδει πιλοτικής εφαρμογής, οθόνες μέσω των οποίων οι καταναλωτές θα μπορούν να παραγγέλνουν τυριά και αλλαντικά, αντί να περιμένουν στην ουρά για να τα ζητήσουν, και θα ειδοποιούνται μέσω viber ενώ συνεχίζουν τα ψώνια τους μέσα στο κατάστημα, ότι η παραγγελία τους είναι έτοιμη. Στην οθόνη ο καταναλωτής διαβάζει και πληροφορίες για κάθε προϊόν που θα τον βοηθήσουν στην επιλογή του, αντί να ρωτήσει τον αρμόδιο υπάλληλο. Πιλοτικά μέσα στον Ιούνιο ξεκινά από δύο καταστήματα της αλυσίδας η εγκατάσταση ταμείων αυτόματης εξυπηρέτησης (self – checkout).

Στο πλαίσιο των επενδύσεών της η Metro AEBE προχωράει και στη δημιουργία δεύτερου καταστήματος χονδρικής στην Κύπρο με την επωνυμία «Best Value για επαγγελματίες», αυτή τη φορά στη Λευκωσία, κατάστημα που αναμένεται να λειτουργήσει το 2024. Η εταιρεία, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε το νέο κέντρο διανομής της στη Θεσσαλονίκη, 43.200 τ.μ., σχεδιάζει ακόμη τη δημιουργία ανάλογου μεγέθους κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο. Η επένδυση, που δεν συγκαταλέγεται στα 50 εκατ. ευρώ επενδύσεων του 2023, εκτιμάται ότι από μόνη της θα είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο κ. Παντελιάδης επισήμανε ότι εξακολουθούν να φτάνουν τιμοκατάλογοι με ανατιμήσεις, λιγότερες όμως σε αριθμό και ένταση, αφού προβλέπουν αυξήσεις έως 5%. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και μειώσεις τιμών, κυρίως σε σπορέλαια, χαρτικά και προϊόντα από αγελαδινό γάλα. Ο επικεφαλής της Metro δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα της εξεύρεσης προσωπικού αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή είναι κενές 1.147 θέσεις εργασίας στην εταιρεία, ενώ ζήτησε από την επόμενη κυβέρνηση λιγότερο παρεμβατισμό και αποφάσεις που θα είναι υλοποιήσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή