Η εύθραυστη ανάκαμψη της Βρετανίας

Η εύθραυστη ανάκαμψη της Βρετανίας

Τα εμπόδια που βάζει στο εμπόριο το Brexit μεγιστοποιούν την αρνητική επίδραση του πληθωρισμού στον ρυθμό ανάπτυξης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βρετανική οικονομία κατέγραψε τους πρώτους μήνες του 2023 οριακή ανάπτυξη, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με την ήπια ύφεση που αναμενόταν αρχικά. Ωστόσο η ξαφνική και απροσδόκητη πτώση της παραγωγής τον Μάρτιο υποδηλώνει πόσο εύθραυστη παραμένει η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

To βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 0,1%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν όμοιος με αυτόν που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν πρόσφατα σε έρευνα του Reuters. H παραγωγή παρουσίασε άνοδο 0,2% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ωστόσο μόνο τον Μάρτιο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3%, εάν και αναμενόταν αυτό να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ενώ η βιομηχανική παραγωγή και ο κλάδος των κατασκευών σημείωσαν άνοδο, εντούτοις ο μεγάλης σημασίας κλάδος των υπηρεσιών υποχώρησε 0,4% εξαιτίας των αδύναμων πωλήσεων στον κλάδο του αυτοκινήτου καθώς και στο λιανεμπόριο ευρύτερα. Αυτή η επίδοση οφείλεται και στον ασυνήθιστα βροχερό καιρό, καθώς και στον υψηλό πληθωρισμό.

«Με τον βασικό κλάδο της βρετανικής οικονομίας, δηλαδή τον κλάδο των υπηρεσιών, να συνεχίζει να υποχωρεί απέναντι στο υψηλό κόστος δανεισμού αλλά και στις αυξανόμενες τιμές, ακόμη δίνεται η εντύπωση ότι η ανάπτυξη πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς», επισημαίνει ο Τομ Στέβενσον, διαχειριστής κεφαλαίων στο Fidelity International. Το ποσοστό του πληθωρισμού στη Βρετανία υποχώρησε στο 10% τον Μάρτιο, με το ποσοστό να είναι διψήφιο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό της Ευρωζώνης. Σημειώνεται πως, την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,5%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Η άνοδος του πληθωρισμού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την επίδραση που είχε η αύξηση του κόστους εισαγωγής φυσικού αερίου αλλά και τροφίμων κατά την περυσινή χρονιά, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για εξέλιξη που, κατά την Τράπεζα της Αγγλίας, έχει κάνει τη χώρα φτωχότερη. Από την πλευρά της, η τράπεζα εκτιμά πως η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,25% το 2023, αναθεωρώντας την αρχική πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

Το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 στον ίδιο ρυθμό με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν σημειώνει καλές επιδόσεις από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό κυρίως οφείλεται στα εμπόδια που τέθηκαν στο εμπόριο κατά τη μετά Brexit εποχή, αλλά και στους περιορισμούς κατά την πρόσληψη χαμηλόμισθων εργαζομένων από άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή