Στάση αναμονής των επενδυτών στο Χ.Α. ενόψει των εκλογών  

Στάση αναμονής των επενδυτών στο Χ.Α. ενόψει των εκλογών  

Οριακή πτώση κατά 0,10%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.121,65 μονάδες  

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να έχει στραμμένο το βλέμμα στο πολιτικό μέτωπο ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Αν και δεν έλειψαν οι πιέσεις σε επιλεγμένα blue chips αλλά και στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να «ισορροπήσει» χάρη στις στηρίξεις τίτλων από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς και την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν.

Η συσσώρευση άλλωστε είναι η τάση που αναμένεται να συνεχίσει να υιοθετεί το Χ.Α. μέχρι τις εκλογές, δείχνοντας πως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, χωρίς να φεύγουν από την αγορά, αναμένοντας τις εξελίξεις. Το σημαντικό είναι πως ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να διατηρήσει τη διεθνή πρωτιά του καταγράφοντας κέρδη 20,65% από τις αρχές του έτους, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες παρά τις ήπιες κινήσεις των επενδυτών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,10% στις 1.121,65 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 83,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,14% στις 2.730,92 μονάδες, ενώ με απώλειες μόλις 0,04% στις 1.650,83 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πολλά funds βάσει καταστατικού θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν στην αγορά μετά την επενδυτική βαθμίδα.     

Στα μη τραπεζικά blue chips με άνοδο 3,13% ξεχώρισε η Autohellas, ενώ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Titan, Σαράντης, Mytilineos, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και Jumbo, και στο +1,41% η HELLENiQ ENERGY. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Quest.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,69% στις 847,28 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -0,95%, την Alpha Bank στο -0,84%, τη Eurobank στο -0,66% και την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,47%.

Πλέον μόλις τέσσερις συνεδριάσεις απομένουν έως τις εκλογές, οι οποίες σαφώς δεν επηρέασαν αρνητικά την αγορά, όπως πολλοί περίμεναν, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Το τελευταίο δεδομένο έχει αφήσει αρκετά κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν περιμένοντας τις εξελίξεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η αγορά δύσκολα να πιέζεται ιδιαίτερα. Από την άλλη, όπως προσθέτει, μπροστά μας όπως όλα δείχνουν η αγορά έχει διασπάσει ανοδικά μια πολυετή συσσώρευση, χωρίς ακόμη να έχει δώσει μεγάλη επιθετική τάση. Αυτό αργά ή γρήγορα θα έρθει, ενώ ο τρόπος που κινείται μέχρι τώρα είναι χαρακτηριστικό μια bull αγοράς.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι μπροστά μας, προσθέτει ο αναλυτής, κάτι που οι συμμετέχοντες το ξέρουν, ενώ όσο ο χρόνος περνάει νέα funds και ιδιώτες αποφασίζουν να τοποθετηθούν στις ελληνικές μετοχές. Να θυμίσουμε ότι πολλά funds βάσει καταστατικού θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν στην αγορά μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή