Αγοράζουν κατοικίες άνω των 20 ετών

Αγοράζουν κατοικίες άνω των 20 ετών

Σε 1.052 ανήλθαν οι «χρυσές βίζες» που εκδόθηκαν το α΄ τρίμηνο του έτους, αυξημένες κατά 141% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατοικίες άνω των 20 ετών απέκτησαν το 2022 επτά στους δέκα αγοραστές, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν από τις πωλήσεις μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 81 μεσιτικών γραφείων της RE/MAX Ελλάς. Η τάση αυτή οφείλεται ασφαλώς στο γεγονός ότι τα πιο παλαιά ακίνητα πωλούνται σε πιο προσιτές τιμές σε σχέση με νεότερα ακίνητα.

Αναλύοντας τα δεδομένα από τις πωλήσεις, η RE/MAX αναφέρει ότι το 75% των ακινήτων που πωλήθηκαν πανελλαδικά το 2022 ήταν κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα – αγροτεμάχια αποτέλεσαν το 19,5% του συνόλου των πωλήσεων. Το υπόλοιπο 5,2% αφορούσε επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα και αποθήκες). Στην Αττική, το 87,3% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα – αγροτεμάχια κάλυψαν το 7,5% του συνόλου των αγοραπωλησιών, ενώ 5,2% ήταν το ποσοστό για τα επαγγελματικά ακίνητα.

Στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν το σύνολο των πωληθέντων ακινήτων (ποσοστό 90,2%) αφορά κατοικίες, το 4,7% οικόπεδα – αγροτεμάχια και το 5,1% επαγγελματικά ακίνητα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκαν οι κατοικίες σε ποσοστό 68,5%, ενώ τα οικόπεδα – αγροτεμάχια κινήθηκαν στο 26,3% επί των συνολικών αγοραπωλησιών και μόλις στο 5,2% τα επαγγελματικά ακίνητα.

Οσον αφορά την ηλικία των ακινήτων που αποκτήθηκαν στο σύνολο της χώρας, το 73,6% αφορούσε παλαιές κατοικίες, άνω των 20 ετών. Τα νεόδμητα (έως πέντε ετών) άγγιξαν το 7,8%, ενώ τα ακίνητα από 6 έως 20 ετών αποτέλεσαν το 18,6% του συνόλου. Στην Αττική, το 80,3% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν παλαιά άνω της 20ετίας, σε αντίθεση με τα νεόδμητα και τα νέα (έως πενταετίας) που κάλυψαν μόλις το 6% επί των συνολικών αγοραπωλησιών.

Μόλις το 6% των συνολικών αγοραπωλησιών στην Αττική αφορούσε νεόδμητα. 

Αντίστοιχη είναι και η τάση που αντανακλάται στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη: τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης συναντώνται στα ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών σε ποσοστό 74,1%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα νεόδμητα ηλικίας έως πέντε ετών που κινήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2021 (6%) καλύπτοντας το 7,8% των συνολικών αγοραπωλησιών.

Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, το 71,7% των αγοραστών προτίμησε παλαιές κατοικίες (άνω των 20 ετών) και σε ποσοστό 9,1% κατοικίες ηλικίας από 16 έως 20 ετών. Νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως πέντε ετών επελέγησαν από το 8,3% των αγοραστών προσεγγίζοντας ουσιαστικά τα επίπεδα του 2020 (7%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια, όταν η αγορά των ακινήτων δεν είχε ακόμη ανακάμψει και οι συνέπειες της κρίσης ήταν ιδιαίτερα εμφανείς, οι πωλήσεις που πραγματοποιούνταν μέσω του δικτύου της RE/MAX ήταν προσανατολισμένες σε ακίνητα ακόμη μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 30-35 ετών, σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 60%-70% (αναλόγως την περιοχή). Τα ακίνητα αυτά είχαν καταγράψει και τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά την αξία τους, με αποτέλεσμα να είναι και τα πιο προσιτά για όσους διέθεταν την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να προχωρήσουν σε απόκτηση κατοικίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή