Η κατοχύρωση κερδών έφερε οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο

Η κατοχύρωση κερδών έφερε οριακή πτώση στο Χρηματιστήριο

Απώλειες 0,18% για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 1.134,36 μονάδες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελεγχόμενες πιέσεις σε τίτλους της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει πάντως να κρατήσει το επίπεδο των 1.130 μονάδων και τα νέα υψηλά 8,5 ετών που κατέκτησε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αν και ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, σκαρφαλώνοντας έως και τις 1.139 μονάδες, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έκαναν την εμφάνισή τους και διατηρήθηκαν έως το «καμπανάκι» της λήξης, με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος.

Με δεδομένη την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές αλλά και το σερί ανόδου του Χ.Α., οι σύντομες διορθώσεις δεν προβληματίζουν και είναι και υγιείς, τη στιγμή μάλιστα που η αγορά πέρασε σε νέο υψηλό έτους, όπως σημειώνουν πάντως οι αναλυτές.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,62%, στις 878,67 μονάδες – Στα 79,64 εκατ. ο τζίρος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,18% στις 1.134,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 79,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,42% στις 2.765,65 μονάδες, με πτώση 0,27% στις 1.658,43 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,62% στις 878,67 μονάδες. Στο σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε με κέρδη 2,08% η Motor Oil, ακολούθησε με άνοδο 1,22% η HELLENiQ ENERGY, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Lamda, Quest, Τρ. Πειραιώς, Aegean, Coca-Cola, Jumbo και Mytilineos. Στον αντίποδα, με απώλειες 4% έκλεισε η Σαράντης, ακολούθησαν η Autohellas με πτώση 3,41% και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο -2,24%, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τη δημοσιοποίηση εκθέσεων με τις οποίες επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του Χρηματιστηρίου, ενώ την ίδια ώρα ο πληθωρισμός του Απριλίου υποχωρεί στο +3% από +4,6% τον Μάρτιο και η υπεραπόδοση των φορο-εσόδων διαμορφώνει στο τετράμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,4 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Ενόψει των παραπάνω, το ελληνικό Χρηματιστήριο προσπέρασε την απροθυμία της Morgan Stanley International να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών του MSCI Standard Greece τις προηγούμενες ημέρες, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε νέα υψηλά έτους, με τις 1.150 μονάδες να αποτελούν το κοντινότερο ισχυρό όριο αντίστασης, προσθέτει ο αναλυτής. Ταυτόχρονα, ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται πως έχει υποβαθμιστεί προεξοφλώντας την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, πιθανολογώντας τη διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος στην επερχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Στο διεθνές περιβάλλον, ωστόσο, η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί καθώς στις ΗΠΑ διατηρείται ο προβληματισμός για την επερχόμενη επιτοκιακή πολιτική της Fed, ενώ παραμένει η εκκρεμότητα με την αναπροσαρμογή του ορίου για το αμερικανικό δημόσιο χρέος από το Κογκρέσο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μια έστω και προσωρινή χρεοκοπία μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση μέχρι και -30% στις αμερικανικές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή