Φθηνά δάνεια ύψους 1,35 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Φθηνά δάνεια ύψους 1,35 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μερική επιδότηση επιτοκίου με τρία νέα ταμεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση σε φθηνότερα δάνεια έως και 75% σε σχέση με το μέσο επιτόκιο που ισχύει σήμερα και το οποίο διαμορφώνεται μεταξύ 7%-9% έχουν από χθες όλες οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μέσα από τα τρία νέα προγράμματα (ταμεία) που εγκαινίασε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ – HDB) και ξεκίνησαν να διατίθενται από όλες τις εμπορικές τράπεζες.

Η ελάφρυνση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις μέσω των τριών νέων προγραμμάτων προκύπτει από τη συγχρηματοδότηση του δανείου κατά 40% από δημόσιους πόρους, ενώ για το υπόλοιπο 60% που θα χρηματοδοτεί η τράπεζα, το κόστος χρηματοδότησης θα μειώνεται κατά 3% για τα πρώτα δύο έτη του δανείου με την εφαρμογή της μερικής επιδότησης του επιτοκίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την επιδότηση το μέσο επιτόκιο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα επίπεδα του 1,75 – 2,25%.

Εκτός από την επιδότηση, σημαντική είναι και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η υποβολή του αιτήματος θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Με αυτοματοποιημένο τρόπο θα γίνεται επίσης και η πρώτη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει τον έλεγχο των επιχειρήσεων έναντι των οφειλών που έχουν στο Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), καθώς και στις τράπεζες μέσω του «Τειρεσία».

H διαδικασία της έγκρισης προωθείται μέσα από το εργαλείο «Μάθε τον πελάτη σου» (KYC – Know Your Customer) που υλοποίησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν να «συστήνονται» προς τις τράπεζες κάνοντας αίτηση για χρηματοδότηση.

Η πλατφόρμα εξασφαλίζει την επιλεξιμότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, ελέγχοντας τη φορολογική και ασφαλιστική συμμόρφωσή τους αλλά και την οικονομική συμπεριφορά τους στον «Τειρεσία», η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας, τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Εχοντας εξασφαλίσει την αρχική έγκριση του αιτήματός τους για τη δανειοδότησή τους βάσει των στοιχείων της οικονομικής συμπεριφοράς τους, οι επιχειρήσεις θα επιλέγουν την τράπεζα ή τις τράπεζες στις οποίες θα απευθύνουν το αίτημα χρηματοδότησης προκειμένου να λαμβάνουν οικονομική προσφορά.

Συνολικά οι πόροι των τριών προγραμμάτων ανέρχονται σε 1,35 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετοι πόροι ύψους 35 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την επιδότηση τόκων για τα παρεχόμενα δάνεια.

Φθηνά δάνεια ύψους 1,35 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-1
Το πρόγραμμα «Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια» στηρίζει επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχων green services, ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων, καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φωτ. SHUTTERSTOCK

Ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται

Τα τρία νέα, άμεσα διαθέσιμα προγράμματα συγχρηματοδότησης παρέχουν:

1) Δάνεια ρευστότητας επιχειρήσεων (Liquidity Co-financing Loans) για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας (κεφάλαιο κίνησης) από 10.000 έως 1.500.000 ευρώ με διάρκεια από 2 έως 5 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 12 μήνες. Η επιδότηση επιτοκίου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ξανά χρηματοδότηση ή ενίσχυση από πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Στόχος των δανείων είναι η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κυκλώματος των επιχειρήσεων καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις). Το κάθε δάνειο θα χορηγείται για το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% θα χορηγείται μέσω της τράπεζας, με δυνατότητα μερικής επιδότησης του επιτοκίου. Η επιδότηση αφορά τα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την 1η εκταμίευση) και θα μειώνει το επιτόκιο του πιστωτικού ιδρύματος κατά 3% (ή αλλιώς κατά 300 μονάδες).

Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται στα 240 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των τραπεζών κατά 60% σε κάθε χορήγηση, θα κινητοποιηθούν πρόσθετα κεφάλαια 360 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων για το Ταμείο ύψους έως τα 600 εκατ. ευρώ.

2) Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια (Green Co-financing Loans) για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜμΕ που υλοποιούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπτυξης παρόχων green services, ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου) καθώς και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα δάνεια ξεκινούν από 80.000 και φθάνουν έως 8.000.000 ευρώ, με διάρκεια από 2 έως 10 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες. Στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να υλοποιήσουν επενδυτικά έργα πράσινης μετάβασης με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας. Το Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 40% του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 60% χορηγείται μέσω της τράπεζας. Επιπροσθέτως, το Ταμείο επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου, που εφαρμόζει η τράπεζα στα κεφάλαιά του (3%) για τα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την 1η εκταμίευση). Ο αρχικός διαθέσιμος προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των τραπεζών κατά 60% σε κάθε χορήγηση, θα κινητοποιηθούν πρόσθετα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων έως και τα 500 εκατ. ευρώ.

3) Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης (Digitalization Co-financing Loans) επενδυτικού σκοπού για την ψηφιοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της ΜμΕ επιχείρησης με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το ύψος των δανείων διαμορφώνεται από 25.000 έως 1.000.000 ευρώ και η διάρκεια των δανείων από 2 έως 10 έτη με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των τραπεζών κατά 60% σε κάθε χορήγηση, θα κινητοποιηθούν πρόσθετα κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους έως τα 250 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση τόκων για 2 έτη με επιπλέον κεφάλαια ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Σε όλα τα δάνεια το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που μπορεί να ζητήσει η τράπεζα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή