To The Mall άλλαξε χαρακτήρα με στόχο να γίνει πιο αποδοτικό

To The Mall άλλαξε χαρακτήρα με στόχο να γίνει πιο αποδοτικό

Αυξάνονται τα καταστήματα και μειώνονται οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δομική και όπως φαίνεται μόνιμη είναι η αλλαγή που έχει συντελεστεί στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας, το The Mall Athens, μετά την πανδημία. Οπως δείχνουν τα στοιχεία του 2022, το εμπορικό κέντρο προσελκύει σημαντικά λιγότερους επισκέπτες σε σχέση με το 2019, ωστόσο αυτοί δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα για τις αγορές τους. Ουσιαστικά έχει διαφοροποιηθεί πλήρως το μείγμα των επισκεπτών κι έχει υποχωρήσει ο ρόλος που είχε το εμπορικό κέντρο ως σημείο συνάντησης και συναναστροφής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Lamda Development, το 2022 ο αριθμός των επισκεπτών τού The Mall Athens μειώθηκε κατά 45,5% σε σχέση με το 2019, παραμένοντας όμως το πλέον δημοφιλές εμπορικό κέντρο στη χώρα, καθώς η επισκεψιμότητα ανήλθε σε 11,7 εκατομμύρια. Παράλληλα –και αυτό είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον– η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη σημείωσε αύξηση της τάξεως του 61,5% σε σχέση με το 2019, δηλαδή το τελευταίο «κανονικό» έτος για τα εμπορικά κέντρα, μέχρι το περυσινό. Οπως αναφέρει και η ίδια η διοίκηση της Lamda στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, «η αύξηση της μέσης δαπάνης εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι ο βασικός λόγος επίσκεψης πλέον είναι οι αγορές αγαθών».

Το φαινόμενο αυτό πάντως παρατηρείται κυρίως στο The Mall Athens, δεδομένου ότι η επισκεψιμότητα αυξήθηκε τόσο στο Golden Hall (7%) όσο και στο Designer Outlet (12%). Οσον αφορά το Mediterranean Cosmos, η πτώση σε σχέση με το 2019 είναι μικρή και δεν υπερβαίνει το 15,75% για το σύνολο του 2022, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν μόλις 7%. Οπως φαίνεται, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό κατά το 2023 και η επισκεψιμότητα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης να ανακάμψει πλήρως έναντι του 2019.

Το 2022 η επισκεψιμότητα μειώθηκε, αλλά η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε κατά 61,5%.

Η περίπτωση του The Mall Athens είναι διαφορετική, διότι εξυπηρετείται από τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Νεραντζιώτισσα» αλλά και από τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Ετσι η πρόσβαση, ιδίως από μαθητές, είναι ιδιαίτερα εύκολη, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης για πολλά χρόνια. Οι επισκέπτες αυτοί δεν προχωρούσαν σε ιδιαίτερες αγορές, αλλά ανέβαζαν σημαντικά την επισκεψιμότητα. Αυτό έχει αλλάξει πλέον, με αποτέλεσμα να παρατηρείται και η τάση αυτή.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η Lamda Development ανασχεδιάζει το μείγμα των καταστημάτων εντός του εμπορικού κέντρου, ενισχύοντας τις επιφάνειες των εμπορικών καταστημάτων και περιορίζοντας εκείνες που φιλοξενούσαν χρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας (π.χ. πολυκινηματογράφοι). Τα παραπάνω ενσωματώνονται στην επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στο The Mall Athens και περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, 18 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του.

Οι εργασίες είναι προσανατολισμένες στο να προσαρμοστεί η φιλοσοφία του κέντρου στις παραπάνω αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών του ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μεγιστοποιηθεί και η απόδοση του κέντρου, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις οικονομικές επιδόσεις του.

Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό ιδίως ενόψει της πρόθεσης εισαγωγής των μετοχών της Lamda Malls, θυγατρικής του ομίλου στον τομέα των εμπορικών κέντρων, στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Οδ. Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda, στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, αυτό αναμένεται να συμβεί πιθανώς προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή