Ποιοι θα αργήσουν να δουν την επιστροφή φόρου;

Ποιοι θα αργήσουν να δουν την επιστροφή φόρου;

Περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους έχουν ήδη λάβει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Τι προβλέπεται για τους υπόλοιπους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 174.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την εφορία. Ουσιαστικά στους λογαριασμούς του 55,61% των φορολογούμενων έχει πιστωθεί συνολικά το ποσό των 39,3 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος από την εφορία. 

Ποιοι όμως λαμβάνουν άμεσα το ποσό που δικαιούνται και ποιοι όχι;

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους, που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται από τις εφορίες, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει μικρή καθυστέρηση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που υποβλήθηκαν μετά τις 30 Απριλίου και εφόσον υπάρχει υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ συμψηφίζονται.
  • Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.
  • Οσοι φορολογούμενοι δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου θα πρέπει να περιμένουν. Και αυτό καθώς οι ελεγκτές της εφορίας διενεργούν δεύτερο έλεγχο. Εφόσον προκύψουν στοιχεία, ζητείται από τον φορολογούμενο να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Στο μεταξύ, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει ότι το 70,23% των φορολογούμενων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 29,77% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Το 53,28% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 1.463.116 δηλώσεων οι 779.548 είναι μηδενικές.
  • Για το 16,95% των φορολογουμένων ή 247.998 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 355 ευρώ.
  • Το 29,77% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 435.569 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 356,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 818 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα υπάρχει η δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του μήνα περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλλουν περί τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που τους αναλογεί πρέπει να καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή