Καθαρά κέρδη 278 εκατ. για Εθνική το α΄ τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 278 εκατ. για Εθνική το α΄ τρίμηνο

Π. Μυλωνάς: Εφικτή η διανομή μερίσματος το 2024

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρη θεωρεί ο επόπτης τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 για τις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Αντίθετα, θετικές διανοίγονται οι προοπτικές για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του τρέχοντος έτους, δηλαδή το 2024, όπως προκύπτει από τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό το μήνυμα μετέφερε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να προτείνει για την επόμενη χρήση τη διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20%-30% των οργανικών εσόδων, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη χρονιά.

Η τράπεζα θα αξιοποιήσει το απόθεμα που έχει δημιουργήσει ήδη με κεφαλαιοποίηση των κερδών της προηγούμενης χρονιάς, ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφαλαιακά της αποθέματα μέσω της υψηλής κερδοφορίας που καταγράφει και το 2023, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου. Σε επίπεδο ομίλου τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 278 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2022, με τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους να φθάνουν τα 228 εκατ. ευρώ έναντι 88 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Βασικοί συντελεστές αυτής της επίδοσης ήταν η ισχυρή αύξηση κατά 73% των καθαρών εσόδων από τόκους, που ανήλθαν στα 497 εκατ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες και το κόστος πιστωτικού κινδύνου παρέμειναν σχετικά συγκρατημένα.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 27,6 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι «η ταχεία ανάκαμψη των επιδόσεων της οικονομίας θέτει ισχυρές βάσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα», ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση «βασικός παράγοντας επιτυχίας της ΕΤΕ παραμένει η ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και η πλεονάζουσα ρευστότητα». Οπως εξήγησε ο CFO του ομίλου Χρίστος Χριστοδούλου, η τράπεζα διαθέτει υπερεπάρκεια κεφαλαίων, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να εξετάσει και άλλες δυνατότητες. Σε αυτή τη βάση και στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης των κεφαλαίων της, έτσι ώστε να επιτύχει τον στόχο απόδοσης που έχει θέσει η διοίκηση, εξετάζει σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές, όπως είπε, «δυνατότητες επενδύσεων σε τομείς και εκτός Ελλάδος».

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία κεφαλαίου παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας, ενισχύοντας τον βασικό κεφαλαιακό δείκτη (CET1 FL) κατά 90 μονάδες βάσης περίπου σε τριμηνιαία βάση και συγκεκριμένα σε 16,5% το α΄ τρίμηνο 2023. O δείκτης MREL του ομίλου διαμορφώθηκε σε 21,8%, με την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2024 να ανέρχεται σε 22,7%, και η διοίκηση θα εξετάσει την έξοδο στις αγορές εντός της χρονιάς ανάλογα και με τις συνθήκες των αγορών.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 27,6 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2023, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το τέλος του 2022, ενσωματώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα. Μετά από ένα ισχυρό δ΄ τρίμηνο 2022, οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2023, ενισχυμένες κατά 13% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις εταιρικής τραπεζικής, που αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, μηδενικές ήταν οι οργανικές ροές κόκκινων δανείων, χωρίς σύμφωνα με τη διοίκηση «διακριτά σημάδια επιδείνωσης στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών δανείων». Στην Ελλάδα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 5,1%, με τον δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται κοντά στο 89%.

Η υψηλή ρευστότητα μέσω των καταθέσεων ύψους 54,8 δισ. ευρώ επιτρέπει στην τράπεζα να υποστηρίξει την περαιτέρω πιστωτική επέκταση με νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ στόχος είναι η πλήρης αποπληρωμή της ρευστότητας ύψους 5 δισ. ευρώ που απομένει προς το ευρωσύστημα έως τα τέλη του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή