Χρηματιστήριο: Ηπια άνοδος 0,33% με τζίρο 222,1 εκατ.

Χρηματιστήριο: Ηπια άνοδος 0,33% με τζίρο 222,1 εκατ.

Σε υψηλά εννέα ετών ο Γενικός Δείκτης, που έκλεισε στις 1.205,3 μονάδες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στην άνοδο έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έδειξε διαθέσεις «εδραίωσης» των 1.200 μονάδων και των υψηλότερων επιπέδων από το καλοκαίρι του 2014, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέο (πιο ήπιο) γύρο τοποθετήσεων σε επιλεγμένους τίτλους από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οδηγώντας τον τζίρο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Αν και τα υψηλά ημέρας και οι 1.219 μονάδες έφεραν κάποια κατοχύρωση θέσεων, ωστόσο η αγορά συνέχισε να δέχεται στηρίξεις από την περαιτέρω βελτίωση της αγοράς ομολόγων καθώς και τα σχόλια των οίκων αξιολόγησης για το αποτέλεσμα της κάλπης το οποίο και ενισχύει, όπως επισημαίνουν, την πιθανότητα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 1.205,3 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 222,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,02% και στις 2.959,98 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,62% στις 1.721,6 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η Goldman Sachs επιβεβαίωσε χθες την εποικοδομητική στάση που τηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Στα μη τραπεζικά blue chips με άνοδο 4,84% ξεχώρισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ακολούθησε με κέρδη 3,66% η Aegean, ενώ άνοδο άνω του 2% κατέγραψαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν Ελλάκτωρ και Jumbo, ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν οι HELLENiQ ENERGY, ΟΛΠ και Σαράντης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,37% στις 987,77 μονάδες, λόγω της πτώσης 3,43% της Εθνικής Τράπεζας και των απωλειών ύψους 0,89% της Eurobank, ωστόσο με κέρδη 4,09% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς και στο +1,09% η Alpha Bank. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα, με την Goldman Sachs να επιβεβαιώνει χθες την εποικοδομητική στάση που τηρεί για τον κλάδο, επαναλαμβάνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% για την Ε.Ε.). Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η Goldman αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2023 και το 2024, στο 5% και 3,5% αντίστοιχα, από 6% το 2022, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της Ε.Ε. του 2%-3%.

Η αμερικανική τράπεζα σημείωσε πως τα σχόλια που δέχτηκε από επενδυτές δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και οι επακόλουθες προοπτικές οικονομικής πολιτικής θεωρούνται από την αγορά σημαντικό συστατικό για την πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας. Οπως υποστήριξε, οι θετικοί καταλύτες για συνέχιση της ανόδου των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα το β΄ εξάμηνο του 2023, οι αναμενόμενες θετικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, και οι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια των διοικήσεων για επιστροφή στις διανομές μερισμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα της αγοράς, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, το θετικό κλίμα που προϋπήρχε στη Λεωφόρο Αθηνών βρήκε μετεκλογικό διέξοδο με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά εννέα ετών και επιμέρους τίτλους να θυμίζουν πιεσμένα ελατήρια προς αναζήτηση νέας ισορροπίας, καθώς η «επόμενη μέρα» δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τη φιλοεπενδυτική αποτίμηση της ελληνικής πολιτικοοικονομικής σκακιέρας. Κατά τον ίδιο, οι 1.200 μονάδες του Γενικού Δείκτη αποτελούν πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων μετεκλογικών/προεκλογικών συνεδριάσεων και με ανοδικό διαγραμματικό στόχο τις 1.380 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή