Παραμένουν χωρίς χωροταξικό τα έργα ΑΠΕ

Παραμένουν χωρίς χωροταξικό τα έργα ΑΠΕ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο θα συνεχίσουν να βαδίζουν οι επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με υπουργική απόφαση ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της μελέτης αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ (ΕΞΠ-ΑΠΕ) έως και τις 27 Μαρτίου 2024, έναντι του Απριλίου 2023 που προβλέπει το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα. Δεδομένου ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης απαιτούνται μια σειρά από διαδικαστικά στάδια, η υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι παρατείνονται αντίστοιχα οι εντάσεις και προσφυγές που συνοδεύουν τα έργα ΑΠΕ, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει θέσει στόχους για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Ξεκινάει η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων 

Την Παρασκευή 26 Μαΐου ξεκινάει η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα ταμεία (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, των οποίων ο ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9, ενώ μία ημέρα μετά, την Τρίτη 30 Μαΐου, θα καταβληθούν οι συντάξεις όσων ο ΑΜΚΑ τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.  

Προχωράει το έργο του ενιαίου ψηφιακού χάρτη

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ορίστηκε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ως φορέας υλοποίησης για σειρά υποέργων που χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτά ανήκουν το πληροφοριακό σύστημα για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων και έργο για τη μέτρηση και παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των ψηφιακών περιβαλλοντικών ελέγχων. Τα δύο αυτά έργα είναι απαραίτητα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη του ΤΕΕ.

Προσαυξημένα κατά 8% τα προνοιακά επιδόματα  

Προσαυξημένα κατά 8% θα είναι όλα τα προνοιακά επιδόματα Ιουνίου που θα πληρωθούν από τον e-ΕΦΚΑ στο τέλος του μήνα σε 47.636 δικαιούχους, μετά τη διάταξη που ψηφίστηκε λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ταυτόχρονα θα καταβληθούν σε 29.572 δικαιούχους τα οφειλόμενα αναδρομικά ποσά μηνός Μαΐου, ενώ με εμβόλιμη πληρωμή στις 30 του μήνα θα λάβουν τα αναδρομικά 9.879 δικαιούχοι που προέρχονται από τα τέως Ταμεία ΙΚΑ, ΤΑΠΙΛΤ, ΤΣΠΗΣΑΠ, ΤΑΙΣΥΤ. Στο τέλος Ιουνίου (καταβολή μηνός 7ου/2023) θα πληρωθούν τα αναδρομικά στους τελευταίους 8.185 δικαιούχους από τα τέως Ταμεία Δημοσίου, ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ-ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΤΣΠΕΑΘ.   

Αλμα στις τιμές των υλικών κατασκευής  

Μπορεί με όρους ΕΛΣΤΑΤ η μέση αύξηση των τιμών των υλικών κατασκευής να μην ξεπερνάει το 15%, αλλά στην πράξη, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, το κόστος έχει αυξηθεί κατά 65%-70% από τα μέσα του 2021 μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζουν, δε, ότι εκτός από τα υλικά, αυξημένο είναι και το κόστος των εργατικών. Σε συνδυασμό με την αύξηση και των επιτοκίων, το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι εταιρείες ανάπτυξης και επένδυσης σε ακίνητα κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο και σίγουρα θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αυξήσεις των τιμών πώλησης και ενοικίασης επαγγελματικών ακινήτων (π.χ. κτίρια γραφείων και logistics) την προσεχή διετία. Η «μάχη» με τους αριθμούς θα είναι κρίσιμη, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμα τα έργα που ξεκίνησαν τους προηγούμενους μήνες ή όσα πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή