Στους πρωταθλητές μείωσης χρέους η Ελλάδα

Στους πρωταθλητές μείωσης χρέους η Ελλάδα

Eως το 2025 θα υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ από 171,3% το 2021, τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους διεθνώς εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ότι θα σημειώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με στήριξη από την επιτάχυνση της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, ενώ τονίζει πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ήδη σε πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτήν της Ιταλίας, η οποία και αξιολογείται με επενδυτική βαθμίδα, και θα συνεχίσει να είναι. Αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό σήμα για αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας προσεχώς, καθώς σύμφωνα και με όλους τους οίκους, βασικό κριτήριο για τη βελτίωση της βαθμολογίας της, και φυσικά για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι η εμπιστοσύνη ότι ο δείκτης χρέους βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά.

Οι εκλογές

Ειδικότερα, σε νέα ανάλυσή της η Moody’s επανέλαβε ότι με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα για μια ακόμα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που σημαίνει συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές και άρα αποτελεί ένα πιστωτικά θετικό γεγονός. Η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην υγεία του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή οροσήμων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτει ο οίκος. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και τη διατήρηση των τρεχουσών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, βελτιώνουν τις προοπτικές για σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τονίζει ο οίκος. Μείωση που θα υποστηριχθεί από την ανάπτυξη, επισημαίνει η Moody’s, καθώς η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, έπειτα από συρρίκνωση 9% το 2020.

Με ώθηση από τις προοπτικές για σταθερά υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, η Moody’s προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις δημοσίου χρέους παγκοσμίως, με τον δείκτη χρέους να υποχωρεί κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022.

Οπως εξηγεί ο διεθνής οίκος, αν και ο δείκτης θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το ελληνικό χρέος έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, εξαιτίας των πολύ ευνοϊκών όρων αποπληρωμής των δανείων της Ευρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχει δοθεί στην Ελλάδα από το 2017.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (πληρωμές τόκων ως ποσοστό των κρατικών εσόδων), που είναι και ο προτιμώμενος δείκτης του οίκου για τη μέτρηση του «βάρους» του χρέους, κάτι που η Moody’s εκτιμά πως θα παραμείνει χαμηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η επιστροφή της Ελλάδας στις τακτικές εξόδους στις αγορές.

Μάλιστα, όπως τονίζει, με τις πληρωμές τόκων ως μερίδιο των κρατικών εσόδων στο 5,5%-6,1%, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτήν της Ιταλίας και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με ίδια αξιολόγηση (Ba3), έως και το 2026 που εκτείνεται ο ορίζοντας των προβλέψεών της.

Τη μεγάλη αποκλιμάκωση που έχει ήδη σημειώσει το ελληνικό χρέος διαπίστωσε από την πλευρά της και η UBS, καθώς, παρά τα υψηλότερα επιτόκια, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ βαίνει μειούμενος, υποχωρώντας ακόμα και κάτω των προ COVID επιπέδων χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο έλαβε ώθηση από τον υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σε όλη την Ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία, με το χρέος να υποχωρεί στο 171% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, με μείωση κατά 4,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, κατά 9,3% σε σχέση με τα τέλη του 2019 αλλά και κατά 38% σε σχέση με τα υψηλά της πανδημίας που σημειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Οπως εκτιμά η UBS, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 158,5% του ΑΕΠ και το 2024 στο 151% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή