Χρηματιστήριο: Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 1.200 μονάδες

Χρηματιστήριο: Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 1.200 μονάδες

Ανοδος 0,89% και ισχυρός τζίρος 116,2 εκατ. ευρώ εν μέσω θετικού κλίματος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις 1.200 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει σημαντικές στηρίξεις από τις ισχυρές αγοραστικές κινήσεις των επενδυτών σε επιλεγμένα blue chips, καθώς και τίτλους από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, και τις διαθέσεις «εδραίωσης» του επιπέδου των υψηλών εννέα ετών που έχει επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή, το κλίμα στις διεθνείς αγορές παρέμεινε αρνητικό λόγω των ανησυχιών για το αδιέξοδο στο χρέος των ΗΠΑ αλλά και τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, κατέγραψε ύφεση στο α΄ τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,89% στις 1.202,43 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 116,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,41% και στις 2.926,33 μονάδες, με άνοδο 2,72%, στις 1.756,82 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,36%, στις 971,6 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με ράλι 8,71% και 6,14% ξεχώρισαν Βιοχάλκο και Aegean αντιστοίχως, ακολούθησαν με κέρδη άνω του 4% οι Lamda Development και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και με κέρδη άνω του 3% οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ. Το 2% ξεπέρασαν παράλληλα τα κέρδη σε Εθνική Τράπεζα, Τρ. Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Autohellas. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 4,58% κατέγραψε η Coca-Cola λόγω αποκοπής μερίσματος, ενώ στο 1,52% διαμορφώθηκε η πτώση στην Jumbo.

Ισχυρές αγοραστικές κινήσεις σε επιλεγμένα blue chips και τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, η ελληνική αγορά καλείται να αξιοποιήσει το ανοδικό momentum που απορρέει από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ.

«Με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά εννέα ετών, παραμένουμε πιστοί στην τρέχουσα ανοδική τάση, επισημαίνουμε όμως ότι αυτή απαιτεί πλέον ακόμη στενότερη παρακολούθηση, στην προσπάθεια αποτελεσματικότερης διαχείρισης των λογιστικών κερδών και αποφυγής επενδυτικού εγκλωβισμού», όπως προσθέτει. Οσον αφορά τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αυτός «φλερτάρει» με το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 3.000 μονάδων.

Εφεξής, όπως καταλήγει ο κ. Στεριώτης, θα παρακολουθείται η πειστικότητα των αγοραστικών διαθέσεων σε όρους όγκου συναλλαγών και «διάχυσης» του ράλι σε όλο και περισσότερους τίτλους, τόσο σε αυτούς που έχουν μείνει πίσω όσο και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς, τα θεμελιώδη των οποίων δικαιολογούν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Πάντως οι διαθέσεις των ξένων οίκων συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα και την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε νέο της σημείωμα η Morgan Stanley δήλωσε πως παραμένει θετική για την ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας πως η ελληνική αγορά είναι η προτιμώμενή της από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, ενώ τόνισε πως η αναβάθμιση της χώρας τους επόμενους μήνες στην επενδυτική βαθμίδα στηρίζει το τρέχον ανοδικό momentum. Οπως εξηγεί, η εγχώρια αγορά μετοχών υπεραποδίδει περίπου οκτώ μήνες πριν από την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή