Επιχειρήσεις στην… ουρά για είσοδο στο Χρηματιστήριο

Επιχειρήσεις στην… ουρά για είσοδο στο Χρηματιστήριο

Οκτώ εταιρείες βρίσκονται στην τελική ευθεία, καθώς η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάθεση για εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει «ανοίξει», με αφορμή και τις προοπτικές για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μετά το πέρας των εκλογών, η οποία και θα βάλει τη χώρα στο ραντάρ ενός μεγαλύτερου γκρουπ επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οκτώ εταιρείες βρίσκονται στον προθάλαμο για εισαγωγή έως το τέλος του έτους. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί και ο όγκος των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά και γενικότερα θα επιταχυνθεί η κάλυψη των τεχνικών κριτηρίων που απομένουν για την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, ένα στοίχημα που εκτιμάται πως μπορεί να κερδηθεί έως και τα τέλη του επόμενου έτους.

Στην Kύρια Aγορά

Εξι εισαγωγές αναμένονται στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου και ανάμεσα σε αυτές είναι η εισαγωγή-ορόσημο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη διάθεση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτή η εισαγωγή με κομβικό ρόλο για τον ελληνικό τουρισμό, η οποία τοποθετείται προς τα τέλη του 2023, εκτός του ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Χ.Α. ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, θα αυξήσει και τον αριθμό των εισηγμένων που πληρούν τα κριτήρια μεγέθους, συνολικής κεφαλαιοποίησης και κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float), που είναι απαραίτητος για την αναβάθμισή του από τους οίκους MSCI και FTSE.

Νωρίτερα, στις αρχές του φθινοπώρου, αναμένεται η εισαγωγή της πρώτης τράπεζας στο Χ.Α. μετά 17 χρόνια, της Optima Bank, η οποία θα συνοδευτεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 130 εκατ. ευρώ και με στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας, την ανάπτυξή της και τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης. Ο πρόεδρος της Optima Βank, Γεώργιος Τανισκίδης, άλλωστε έχει σημειώσει πρόσφατα πως «ο επόμενος σημαντικός στόχος μας είναι η εισαγωγή της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο σχεδιάζει και η Lamda Malls. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, ανέφερε πρόσφατα και στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα πως η εισαγωγή τοποθετείται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να επισπευσθεί εάν οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν στη χώρα, έπειτα και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δώσουν ώθηση στα σχέδια της διοίκησης.

Το 2023 θα αποτελέσει τη χρονιά με την πιο έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των δημοσίων εγγραφών τα τελευταία έτη.

Οι επενδυτικές ακινήτων

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένεται και μπαράζ εισαγωγών εταιρειών από τον κλάδο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Αυτές είναι η Trade Estates του ομίλου Fourlis, το IPO της οποίας αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο, η θυγατρική του ομίλου της Βιοχάλκο, Noval Property, η εισαγωγή της οποίας αναμένεται έως τον Οκτώβριο, και η Orilina Properties της επενδυτικής εταιρείας Brevan Howard και του κ. Τρύφωνα Νάτση, η οποία έχει εξασφαλίσει παράταση έως τα μέσα Δεκεμβρίου για την εισαγωγή της.

Παράλληλα, αυξάνεται το ενδιαφέρον και η κινητικότητα στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. (ENA), στο πλαίσιο και της «επανεκκίνησής» της που προωθείται από τον όμιλο του Χ.Α., τη στιγμή μάλιστα που μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για την εισαγωγή μιας εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Δύο πρόσφατα παραδείγματα είναι, εξάλλου, οι εταιρείες Entersoft και Epsilonet, οι οποίες εντάχθηκαν στην Εναλλακτική το 2008 και στην Κύρια Αγορά το 2020, και στο διάστημα αυτό πολλαπλασίασαν την κεφαλαιοποίησή τους.

Η διοίκηση του Χ.Α. έχει αναφερθεί επανειλημμένως στη σημασία στήριξης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από την ενίσχυση της Εναλλακτικής Αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία αίτηση ένταξης έχει ήδη κατατεθεί ενώ δύο αιτήματα για εισαγωγή είναι έτοιμα προς κατάθεση. Ειδικότερα, αίτημα για εισαγωγή έχει καταθέσει η εταιρεία πληροφορικής NewCo Α.Ε., μέσω της εταιρείας Aeonic Securities CIF PLC, που αποτελεί εγκεκριμένο σύμβουλο εισαγωγής από το Χ.Α., ενώ μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή είναι η R Energy 1, η οποία ήδη διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και σχεδιάζει να εξέλθει ώστε να «ενταχθεί» στη λεωφόρο Αθηνών.

Το ενδιαφέρον για εισαγωγή εταιρειών στο Χ.Α. έχει ξεκάθαρα αναθερμανθεί και εάν υλοποιηθούν τα παραπάνω IPOs, το 2023 θα αποτελέσει μία από τις χρονιές με την πιο έντονη κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία έτη.

Τα roadshows που έρχονται

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της προώθησης των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές, το Χ.Α. ξεκινά σειρά roadshows, πριν μάλιστα από τις δεύτερες κάλπες, με πρώτο το Mid Cap Conference στη Γενεύη στις 13 Ιουνίου, στη συνέχεια το Mid Cap Conference στο Παρίσι στις 22 Ιουνίου και στις 31 Οκτωβρίου το Mid Cap Conference στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι αρκετά έντονο, με πάνω από 10 εταιρείες να έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι παρούσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή