Απομακρύνεται η απειλή της ύφεσης στις ΗΠΑ

Απομακρύνεται η απειλή της ύφεσης στις ΗΠΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα από τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ συνέχισαν να εκπλήσσουν θετικά και αυτή την εβδομάδα που διανύσαμε, ενισχύοντας την άποψη ότι, παρά τη σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και την αυστηροποίηση των πιστωτικών κανόνων των αμερικανικών τραπεζών, η πορεία ανάκαμψης συνεχίζεται, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στο άμεσο μέλλον (αν και η αγορά συνεχίζει να τιμολογεί με αρκετά υψηλή πιθανότητα, περίπου 65%, το ενδεχόμενο ύφεσης στους επόμενους 12 μήνες).

Ενδεικτικά, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ ενισχύθηκε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 (54,5 έναντι 53,6 τον προηγούμενο μήνα), οι πωλήσεις νέων κατοικιών ανήλθαν τον Απρίλιο σε υψηλό 13 μηνών (683.000) επωφελούμενες από τη μικρή υποχώρηση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο αριθμός των νέων αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο (+4.000 στις 229.000) και οι αντίστοιχοι δείκτες για τις προηγούμενες δύο εβδομάδες αναθεωρήθηκαν καθοδικά, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει αλλά με ρυθμό ηπιότερο από αυτόν που παρουσίαζαν τα αρχικά στοιχεία. Επηρεασμένοι από τα νέα θετικά οικονομικά στοιχεία, τις συνεχιζόμενες «επιθετικές» δηλώσεις από αξιωματούχους της Fed και την αυξημένη αισιοδοξία για συμφωνία αναφορικά με την αύξηση του ορίου δημοσίου χρέους τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον σχεδόν σίγουροι ότι ο κύκλος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δεν έχει κλείσει ακόμα. Σε αντίθεση με την εκτίμηση στις αρχές Μαΐου, όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, ότι τα αμερικανικά επιτόκια βρίσκονται στο τερματικό επίπεδο και η Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωσή τους τους αμέσως επόμενους μήνες, η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί πλέον με πιθανότητα περίπου 40% το ενδεχόμενο νέας αύξησης 25 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση στις 14 Ιουνίου, ενώ μία αύξηση ανάλογου μεγέθους θεωρείται σχεδόν βέβαιη στη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου, με τη συνολική εκτιμώμενη μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους να έχει περιοριστεί σε μόλις 35 μ.β. περίπου.

Εν μέσω αυξημένων εκτιμήσεων για ακόμα υψηλότερα επιτόκια από τη Fed, οι κυβερνητικοί τίτλοι των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας συνέχισαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ το δολάριο παρέμεινε σε ανοδική πορεία, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί κάτω από την περιοχή του 1,08.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή