Εκλεισε ένας κύκλος συστηματικής δουλειάς

Εκλεισε ένας κύκλος συστηματικής δουλειάς

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία γύρισε σελίδα και έχει αποκτήσει στέρεες βάσεις, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό του στον υπηρεσιακό υπουργό Θοδωρή Πελαγίδη. Εμφανώς ικανοποιημένος όχι μόνο από την ολοκλήρωση της θητείας του αλλά και από τα εκλογικά αποτελέσματα στην περιφέρειά του, τη Φθιώτιδα, όπου εξελέγη πρώτος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κλείνει ένας κύκλος σκληρής και συστηματικής δουλειάς με πλούσιο έργο, μεταξύ άλλων με την ψήφιση 59 νόμων. «Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Ο κ. Πελαγίδης, συνάδελφος καθηγητής του κ. Σταϊκούρα, είπε ότι σκοπός του είναι να παραδώσει στον επόμενο υπουργό άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορεί καλύτερη. Επικαλέστηκε, εξάλλου, τον Κέινς για να σημειώσει ότι βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι ο συνδυασμός της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ελευθερίας της κοινωνικής δράσης.

Διεθνής διαγωνισμός για έργα στο Αρσάκειο Μέγαρο

Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Αρσάκειο Μέγαρο δρομολογούνται. Γι’ αυτόν τον σκοπό η «Κτιριακές Υποδομές» πραγματοποιεί διεθνή διαγωνισμό 10,6 εκατ. ευρώ με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση των όψεων και του γραπτού διακόσμου. Το Αρσάκειο Μέγαρο συγκαταλέγεται στα εμβληματικότερα κτιριακά συγκροτήματα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να έχουν τη δυνατότητα υποβολής προσφορών μέχρι την Τρίτη 6 Ιουνίου.     

Επενδυτική κινητικότητα στον κλάδο του φαρμάκου

Μεγάλη επενδυτική κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στον κλάδο του φαρμάκου στην Ελλάδα καθώς κυοφορούνται και συζητούνται  deals από μεγάλους αλλά και μικρότερους παίκτες, με σκοπό την επένδυση σε εταιρείες που έχουν ως βασικό συστατικό την έρευνα αλλά και την καινοτομία. Εξάλλου, μετά και την πανδημία η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε άνοδο, ενώ ελληνικές εταιρείες έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης επενδύσεων σε κλάδους υψηλής ζήτησης, όπως η βιοτεχνολογία, η ογκολογία αλλά και η παραγωγή πρώτων υλών.  

Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20 λιρών έναντι του δολαρίου υποχώρησε την Παρασκευή το τουρκικό νόμισμα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Παράλληλα, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου τα ομόλογα σε δολάριο και οι μετοχές της Τουρκίας έχουν σημειώσει βουτιά, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της χώρας σε διάστημα πέντε ετών έχει εκτοξευθεί κατά σχεδόν 20%. Η τουρκική λίρα, ειδικότερα, έχει αποδυναμωθεί κατά περισσότερο από 2% μετά τις ισχυρές επιδόσεις του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών και ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχει καταγράψει απώλειες περίπου 9% τις δύο τελευταίες εβδομάδες.   

Πότε βλέπουν ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Την 20ή Οκτωβρίου «βλέπουν» ως την πρώτη πιο πιθανή ημερομηνία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα οι αναλυτές των Société Générale και Barclays. «Μια αναβάθμιση στις 9 Ιουνίου από τη Fitch φαίνεται απίθανη με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να ακολουθεί στα τέλη του μήνα, ωστόσο η αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι σχεδόν βέβαιες πλέον», τονίζει η γαλλική τράπεζα. Η Barclays εκτιμά ως πιο πιθανό η Fitch να δώσει το εισιτήριο της επενδυτικής βαθμίδας τον Δεκέμβριο. Και η βρετανική τράπεζα θεωρεί πως η S&P είναι πιο πιθανό να είναι ο πρώτος οίκος που θα φέρει τη χώρα στο γκρουπ του investment grade. Συνολικά εκτιμά πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας –που απαιτεί τουλάχιστον δύο οίκους να βαθμολογούν με επενδυτική βαθμίδα μια χώρα– είναι αρκετά πιθανή μέχρι το τέλος του 2023. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή