Κοντά σε συμφωνία για αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ

Κοντά σε συμφωνία για αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ

Μειώθηκαν οι διαφορές μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους έρχονται οι Ρεπουμπλικανοί και οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου, την ώρα που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να αποτραπεί μια καταστροφική αμερικανική χρεοκοπία και η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επαναλαμβάνει ότι την 1η Ιουνίου το αμερικανικό δημόσιο θα μείνει χωρίς μετρητά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο πλευρές έχουν μειώσει τις διαφορές τους τις τελευταίες ημέρες, αν και η τελική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στο ύψος του ορίου. Υπό τους όρους της συμφωνίας που διαμορφώνεται, οι αμυντικές δαπάνες θα επιτραπεί να αυξηθούν κατά 3% του χρόνου, για να ευθυγραμμιστούν με όσα έχει ζητήσει στον προϋπολογισμό ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ για να εξυπηρετηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο και των κλιματικών στόχων της χώρας. Επίσης, θα επιταχυνθούν οι άδειες για αγωγούς και άλλα επενδυτικά σχέδια στον τομέα των υδρογονανθράκων, που προτιμώνται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οπως διαμορφώνεται μέχρι τη στιγμή που συντασσόταν το παρόν, η συμφωνία θα περικόψει 10 δισ. δολάρια από την αύξηση του προϋπολογισμού για την εφορία κατά 80 δισ. δολάρια που κέρδισε ο Αμερικανός πρόεδρος στο πλαίσιο του Inflation Reduction Act, του γνωστού ως πακέτου Μπάιντεν για τις επιδοτήσεις στις πράσινες επενδύσεις. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προειδοποιήσει για ένα κύμα από ελέγχους, ενώ οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι η αύξηση των σχετικών δαπανών θα καλυφθεί από τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο – Αναμένεται ότι το όριο δανεισμού θα είναι υψηλότερο από 1 τρισ. δολ.

Συνολικά, η συμφωνία που φαίνεται να διαμορφώνεται εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερη από την αρχική προσφορά των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι είχαν ζητήσει την αύξηση του ορίου χρέους έως τον επόμενο Μάρτιο, δίνοντας ως αντάλλαγμα μειώσεις δαπανών για 10 χρόνια. Σύμφωνα με το Reuters, τις δύο πλευρές χωρίζουν πλέον μόνον 70 δισ. δολ., στα οποία διαφωνούν επί του τελικού ύψους του ορίου δανεισμού, που πάντως θα είναι σαφώς υψηλότερο από το 1 τρισ. δολ. Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας τόνισαν πως η τελική συμφωνία αναμένεται να καθορίζει το συνολικό ποσό που θα μπορεί να διαθέσει η κυβέρνηση σε κοινωνικά προγράμματα, όπως για την προσφορά στέγης και για την παιδεία.

Οι πληροφορίες ότι μια συμφωνία έχει έρθει πιο κοντά οδήγησαν τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε άνοδο. Το δολάριο διολίσθησε ελαφρώς έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει άνοδο στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου, Κέβιν Μακάρθι, ανέφερε πως οι δύο πλευρές «γνωρίζουν πού βρίσκονται οι διαφωνίες τους» και πρόσθεσε πως σχεδιάζει να εργαστεί για το θέμα σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τόνισε πως «δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, και το γνωρίζαμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να καταλήξουμε».

Εάν η συμφωνία επιτευχθεί σύντομα, το πιθανότερο είναι ότι θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη. Και μετά, η Γερουσία θα πρέπει να δράσει γρήγορα και να τη στείλει προς υπογραφή στον Αμερικανό πρόεδρο πριν από την 1η Ιουνίου, η οποία θεωρείται κρίσιμη καθώς εκτιμάται ότι το αμερικανικό κράτος θα ξεμείνει από ρευστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή