Ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Nvidia

Ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Nvidia

O πυρετός για την τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε νέο τεχνολογικό γίγαντα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας μπει από χθες στο κλειστό κλαμπ των επιχειρήσεων με κεφαλαιοποίηση άνω του ενός τρισ. δολαρίων, η Nvidia θεωρείται αυτή τη στιγμή ο νέος αμερικανικός γίγαντας της τεχνολογίας. Η εταιρεία που αυτοαποκαλείται «ο παγκόσμιος ηγέτης στην πληροφορική της τεχνητής νοημοσύνης» ευνοείται από τον επενδυτικό πυρετό στο AI και κερδίζει μια θέση πλάι στα μεγαλύτερα ονόματα του τεχνολογικού κλάδου, όπως είναι η Apple, η Microsoft και η Amazon.

Η άνοδός της έχει υπάρξει μετεωρική. Τα τελευταία 10 χρόνια η μετοχή της Nvidia έχει ενισχυθεί πάνω από 10.000%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις εταιρείες του S&P 500 σε αυτή την περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτού του ράλι δημιουργήθηκε πλούτος άνω των 940 δισ. δολαρίων σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Eτσι, μόνο την περασμένη εβδομάδα ο συνιδρυτής και CEΟ της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, είδε την προσωπική περιουσία του να αυξάνεται σχεδόν κατά 7 δισ. δολάρια, πλησιάζοντας τα 35 δισ. δολάρια. Γεννημένος στην Ταϊβάν και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ, ο Χουάνγκ κατέχει 86,9 εκατ. μετοχές της Nvidia ή το 3,5% της εταιρείας. Από τις αρχές του έτους έχει γίνει κατά 21,1 δισ. δολάρια πλουσιότερος, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

O Χουάνγκ είναι 60 ετών φέτος και το 2010 είχε κάνει τατουάζ το λογότυπο της Nvidia στο μπράτσο του. Γεννήθηκε στην Ταϊπέι το 1963 και πέρασε μέρος από τα παιδικά του χρόνια στην Ταϊβάν και στην Ταϊλάνδη, ώσπου το 1973 οι γονείς του τον έστειλαν μαζί με τα αδέλφια του σε συγγενείς τους στις ΗΠΑ, καθώς στη χώρα τους επικρατούσε κοινωνική αναταραχή.

Μάλιστα, οι θείοι του τον έγραψαν, κατά λάθος, σε σχολείο-αναμορφωτήριο στις ΗΠΑ. «Τα παιδιά ήταν πολύ σκληρά. Ολοι είχαν σουγιάδες και έμπλεκαν σε καβγάδες. Δεν ήταν ωραία. Παιδιά τραυματίζονταν», είχε πει το 2012 σε μια συνέντευξή του. Ολοι οι μαθητές του σχολείου έπρεπε να δουλεύουν και στα δικά του καθήκοντα ήταν να καθαρίζει τις τουαλέτες. «Το τέλος της ιστορίας είναι ότι μου άρεσε ο καιρός που πέρασα εκεί», θα έλεγε αργότερα. Μάλιστα, το 2019 έκανε δωρεά 2 εκατ. δολαρίων για να χτιστούν τάξεις και κοιτώνες στο κτίριο του σχολείου.

Ο συνιδρυτής και CEΟ της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, από τις αρχές του έτους έχει γίνει κατά 21,1 δισ. δολάρια πλουσιότερος.

Ο Χουάνγκ σπούδασε στο Oregon State University, ενώ έκανε μάστερ στην ηλεκτρική μηχανική στο Stanford. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του σε ένα εργαστήριο. «Μου άρεσαν οι υπολογιστές όταν μεγάλωνα, αλλά το OSU μου άνοιξε τα μάτια για τη μαγεία πίσω από αυτούς», έχει πει.

Αποφοίτησε το 1984, που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν «η τέλεια χρονιά να αποφοιτήσεις». Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησαν οι πρώτοι υπολογιστές Mac, ανοίγοντας μια νέα εποχή στην πληροφορική.

Ο Χουάνγκ δούλεψε για τις εταιρείες ημιαγωγών LSI Logic και Advanced Micro Devices και ίδρυσε την Nvidia το 1993, όταν έφυγε από την LSI Logic. Βρισκόταν μαζί με δύο φίλους του, τους Κρις Μαλατσόφσκι και Κέρτις Πράιμ, σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Denny’s όταν «αναρωτήθηκαν εάν θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσουν μια εταιρεία γραφικών». «Κατεβάσαμε ιδέες και φανταστήκαμε τι είδους εταιρεία θα ήταν και πόσο κόσμο μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Είχε πλάκα», θα έλεγε αργότερα σε μια ομιλία του στο Stanford.

Σήμερα είναι 60 ετών, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος όταν σταμάτησαν να διευθύνουν τις εταιρείες που ίδρυσαν, στα 52 και τα 57 αντίστοιχα. Ομως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί, τώρα που το «κύμα» της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει την εταιρεία του στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό για εμένα από το να χτίζω μια εταιρεία που εμφανίζεται μία φορά σε κάθε γενιά με όλους τους φίλους μου εδώ. Δεν μπορώ να φανταστώ να θέλω να κάνω οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό», είχε πει το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή