Ο Γιάννης Παράσχης νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Ο Γιάννης Παράσχης νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Προσδιορίζει ως κορυφαίες προτεραιότητες τη βιωσιμότητα, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα, την αγορά εργασίας και τη διαχείριση των προορισμών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Παράσχης είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Εξελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε κατά τις αρχαιρεσίες της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ την Τετάρτη. Αναλαμβάνει το πηδάλιο του αντιπροσωπευτικού φορέα του τουρισμού σε μία κομβική συγκυρία  καθώς η Ελλάδα οδεύει φέτος προς νέο ιστορικό ρεκόρ σε αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις και ενώ η βιωσιμότητα της τουριστικής δραστηριότητας και η επίδραση της στην κοινωνία και το περιβάλλον έχει αναχθεί σε ζήτημα κορυφαία προτεραιότητα.

Μιλώντας στην απογευματινή κλειστή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης, χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά του απερχόμενου προέδρου Γιάννη Ρέτσου, και εκτίμησε πως «εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος». Τόνισε πως ο ίδιος, «προερχόμενος από το χώρο των αερομεταφορών, έχω πλήρη επίγνωση ότι οι σημερινές επιλογές σχετικά με την σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τον Προέδρο, εκφράζουν την εξέλιξη του ΣΕΤΕ, ο οποίος ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος καλείται να εκπροσωπήσει το σύνολο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων αλλά και των νέων τάσεων σε μια διευρυμένη αντίληψη για το Ελληνικό Τουριστικό Επιχειρείν».

Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για την διαμόρφωση ενός τουριστικού προϊόντος με γνώμονα τη κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη και προσδιόρισε ως πέντε βασικούς πυλώνες του έργου του ΣΕΤΕ από εδώ και στο εξής: τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, την αναβάθμιση και επέκταση των Υποδομών, την Διαχείριση και Προώθηση Προορισμών, την Αγορά Eργασίας και την Βιωσιμότητα. «Εάν δούμε τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μέσο όρο το 100, οι ανταγωνιστές μας Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται στο 121 και στο 105 αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα αξιολογείται μόνο στο 72», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιάννη Ρέτσος στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πλέον «η Ελλάδα αποτελεί την 5η ισχυρότερη τουριστική δύναμη παγκοσμίως. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων. Άποψή μου είναι, πως πρέπει πάντα στόχος μας να είναι η διατήρηση μας στην ελίτ του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτό δεν είναι μόνο μια επιτυχία. Είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευθύνη».

Κατά τις αρχαιρεσίες αντιπρόεδροι του ΔΣ αναδείχθηκαν οι Ευτύχης Βασιλάκης, Αγάπη Σμπώκου, Γρηγόρης Τάσιος, Παναγιώτης Τοκούζης, Λύσανδρος Τσιλίδης και Καλλίνικος Καλλίνικος. Αντιπρόεδρος οικονομικών εξελέγη ο Εμμανουήλ Γιαννούλης, ως γενικός γραμματέας ο Γιώργος Βερνίκος και ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας ο Φώτης Κοκοτός. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναδείχθηκαν επίσης οι Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Φωκίων Καραβίας, Χλόη Λασκαρίδη, Μαρία Θεοφανοπούλου, Κωσταντίνος Ζήκος, Χαράλαμπος Βούλγαρης, Φίλιππος Βενετόπουλος, Κωσταντίνος Αλεξόπουλος, Μιχάλης Σακέλλης, Σταύρος Μήτσης, Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κυβερνήτης, Άρης Μαρούλης, Ανδρέας Στυλιανόπουλος και Άρης Μαρίνης.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης είναι ο CEO της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (Deputy CEO από το 2001 έως το 2007). Οικονομολόγος Μηχανικός (Dipl. Wirtschaftsingenieur) και κάτοχος Διδακτορικού στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου εντάχθηκε στο δυναμικό του ΔΑΑ κατόπιν διεθνούς πορείας στον πανεπιστημιακό χώρο και ως σύμβουλος επιχειρήσεων στις εταιρείες A.T. Kearney και Deloitte. Συμμετέχει ως μέλος διοικητικών συμβουλίων σε εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς στην Ελλάδα και διεθνώς μεταξύ των οποίων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World-Πρόεδρος 2011-2013), του Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI EUROPE-Πρόεδρος 2007-2009), του ΣΕΤΕ (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας),  της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ και  πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου του Sustainable Markets Initiative (Terra Carta). Το 2015 τιμήθηκε από τη διεθνή αεροπορική κοινότητα με την κορυφαία διάκριση «CAPA Airport Chief Executive of the Year».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή