Υποχωρεί ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Υποχωρεί ο πληθωρισμός στη Γερμανία

H Γερμανία συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωζώνης που ο πληθωρισμός σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, ενισχύοντας τα επιχειρήματα ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ πως οι αυξήσεις των επιτοκίων φθάνουν στο τέλος τους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερμανία συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωζώνης που ο πληθωρισμός σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, ενισχύοντας τα επιχειρήματα ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ πως οι αυξήσεις των επιτοκίων φθάνουν στο τέλος τους.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο 6,3% τον Μάιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε την Τετάρτη η γερμανική Στατιστική Αρχή. Αυτή είναι χαμηλότερη από 7,6% τον Απρίλιο και ακόμη πιο κάτω από την εκτίμηση έρευνας του Bloomberg, που τοποθετούσε τον πληθωρισμό στο 6,7%. Η υποχώρηση ήρθε καθώς τα κόστη των καυσίμων και της ενέργειας μειώθηκαν. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε πως «δεν υπάρχει λόγος να λέμε πως μια δύσκολη περίοδος πέρασε», αλλά πως τα τελευταία στοιχεία «αποτελούν ένα θετικό βήμα».

Αυτή η εξέλιξη αυξάνει τις ελπίδες ότι η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να ολοκληρωθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Ερευνες που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα κατέδειξαν πως το ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στη Γαλλία και την Ισπανία, με τις τιμές στην Ισπανία να αυξάνονται μόλις κατά 2,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιβράδυνση τα τελευταία δύο χρόνια. Ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε και στην Ιταλία, η υποχώρηση που σημειώθηκε εκεί ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό αποτελούν σημαντική ένδειξη για την απόφαση της ΕΚΤ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της σε δύο εβδομάδες, καθώς άλλη μία αύξηση κατά ένα τέταρτο στο βασικό επιτόκιο, στο 3,5%, είναι πιθανή, εν μέσω μιας απροσδόκητα συνεχούς σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τον Ιούλιο. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι θα γίνει έπειτα από αυτό.

Αρκετοί αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ των προβλέψεων της αγοράς πως τα κόστη δανεισμού θα αυξηθούν ύστερα από άλλη μία αύξηση παρόμοιου μεγέθους τον Ιούλιο. Από την άλλη, άλλοι υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν και στην επόμενη συνεδρίαση, του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% που είναι ο στόχος. «Δεν θα μπορούσα να πω ακόμη πως η νίκη είναι εδώ», επισήμανε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, νωρίτερα την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη. «Νομίζω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού». Ο συνάδελφός του στην ΕΚΤ Μάντις Μίλερ είπε από την πλευρά του πως πιθανόν να υπάρξει περισσότερο από μία επιπλέον αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας του βασικού επιτοκίου, προειδοποιώντας πως ο δομικός πληθωρισμός «δυστυχώς δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης ακόμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή