Ανεβάζει τον πήχυ για τις ελληνικές τράπεζες η Axia

Ανεβάζει τον πήχυ για τις ελληνικές τράπεζες η Axia

Υψηλές επιδόσεις λόγω αύξησης επιτοκιακών εσόδων και περαιτέρω βελτίωσης ενεργητικού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεραπόδοση των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς αλλά και των ίδιων των διοικήσεων των τραπεζών, χάρη στην ισχυρή ώθηση από τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, αναμένει η Axia Ventures. Ωστόσο εκτιμά πως τα μερίσματα που θα διανείμουν θα είναι χαμηλότερα από αυτά που υπολογίζουν σήμερα οι τράπεζες και θεωρεί πως η κατανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου αποτελεί το «κλειδί» για τις προοπτικές τους.

Κατά την Axia, το πολιτικό τοπίο είναι ευνοϊκό για τον κλάδο, με τη συνέχιση μιας σταθερής, φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία και θα προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές.

Από τη σκοπιά των θεμελιωδών μεγεθών, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επεκταθεί από τα νέα κεφάλαια που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συνεχή ανάπτυξη των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η Axia θεωρεί πως η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το μομέντουμ των καθαρών επιτοκιακών εσόδων και του κόστους κινδύνου. Σύμφωνα με την ανάλυσή της –και με συντηρητικές προβλέψεις χωρίς περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και για μείωση των επιτοκίων στο 3% το 2024 και στο 2,5% το 2025–, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα για τον κλάδο θα αυξηθούν κατά 8%-10% σε μέσο όρο ετησίως το διάστημα 2022-2025. Σε ό,τι αφορά το κόστος κινδύνου, η Axia επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα χαρτοφυλάκια δανείων. Κατά συνέπεια, οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2023 φαίνεται να είναι αρκετά συντηρητικές. Το μεγάλο «αίνιγμα» για τον οίκο είναι η κατανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Οπως σημειώνει, οι τράπεζες έχουν κλείσει το χάσμα όσον αφορά το κεφάλαιο CET1 έναντι των τραπεζών της Ε.Ε. (όπου ο δείκτης είναι στο 14,8%), ωστόσο ο SSM εξακολουθεί να μην επιτρέπει υψηλές πληρωμές μέχρι να μειώσουν τα επίπεδα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Η Axia προβλέπει έτσι πως θα διανείμουν χαμηλότερα μερίσματα από ό,τι εκτιμούν οι διοικήσεις, ενώ και η διάθεση των ποσοστών του ΤΧΣ θα επηρεάσει τις συνολικές πληρωμές. Κατά την άποψη της Axia, ο SSM προτιμά οι ελληνικές τράπεζες να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις που ενισχύουν την οργανική κερδοφορία, παρά να προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων. Συνεπώς, η ικανότητά τους να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά το πλεονάζον κεφάλαιο αποτελεί βασικό καταλύτη στο επενδυτικό τους αφήγημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή