Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν τα έργα στην πρώην ζυθοποιία Φιξ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν τα έργα στην πρώην ζυθοποιία Φιξ

Θα αναπτυχθούν κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα και χώροι εστίασης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να τεθεί το προσεχές διάστημα ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο προωθείται από την Dimand Real Estate και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να απαιτήσει κεφάλαια της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών δρομολογείται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στη θέση του παλιού εργοστασίου πρόκειται να δημιουργηθούν νέοι χώροι που θα ξεπερνούν τα 51.000 τ.μ. και θα φιλοξενούν ένα συνδυασμό χρήσεων. Περίπου 36.000 τ.μ. θα αφορούν νέα κτίρια, ενώ 15.500 τ.μ. αφορούν την αξιοποίηση διατηρητέων κτισμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, από τα 36.000 τ.μ. εξετάζεται η αξιοποίηση περίπου 28.000 τ.μ. για τη δημιουργία 220-230 νέων διαμερισμάτων. Στα υπόλοιπα 8.000 τ.μ. προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου.

Αντιστοίχως, στα 15.500 τ.μ. των διατηρητέων κτιρίων μελετάται η ανάπτυξη χρήσεων κατοικίας, εστίασης, ενός ξενοδοχείου και εμπορικών καταστημάτων (π.χ. για είδη πρώτης ανάγκης). Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθεί κι ένας χώρος μουσείου, ενδεχομένως και μια μικρή ζυθοποιία τύπου craft, ώστε να υπάρξει και η σύνδεση με την ιστορία του ακινήτου.

Πιθανή θεωρείται και η προσθήκη κάποιων χρήσεων γραφείων, ωστόσο δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς ακριβώς απέναντι από τις εγκαταστάσεις Φιξ η Dimand σε κοινοπραξία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ αναπτύσσουν αυτήν την περίοδο το συγκρότημα γραφείων HUB 26, επιφάνειας 15.600 τ.μ., που θα αποτελέσει το πρώτο βιοκλιματικό ακίνητο επαγγελματικής χρήσης της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το βιομηχανικό ακίνητο του Φιξ κατασκευάστηκε το 1888, αρχικά ως οινοπνευματοποιείο και στη συνέχεια ως συνιδιοκτησία των επιχειρηματικών οικογενειών Αλλατίνη, Μισραχή και Φερνάντες, εβραϊκής καταγωγής. Το 1912 ξεκίνησε να λειτουργεί ως ζυθοποιείο «Ολυμπος», ενώ από το 1926 πέρασε στην κατοχή του Καρόλου Φιξ. Η πτώχευση της εταιρείας το 1983 έφερε και το κλείσιμο της μονάδας. Τα πρώτα (χρονικά) κτίσματα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, ενώ τα μεταγενέστερα αξιοποιούνταν τα τελευταία χρόνια ως χώροι αναψυχής και πολιτισμού.

Ουσιαστικά, η στρατηγική της Dimand με το συγκεκριμένο ακίνητο ακολουθεί το μοντέλο που δοκιμάστηκε με επιτυχία και στην Αττική και συγκεκριμένα στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, μέσω της αγοράς και ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Στη θέση των παλιών υποδομών και του κυρίως χώρου του εργοστασίου λειτουργούν σήμερα σύγχρονα κτίρια γραφείων που, μεταξύ άλλων, μισθώνονται από τον όμιλο Teleperformance και την Alpha Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή