Το fund SMERC αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στην ΕΨΑ

Το fund SMERC αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό στην ΕΨΑ

Στον έλεγχο του Νίκου Καραμούζη και του fund SMERC (SMERemediumCap) περνάει περίπου το 66% της ιστορικής βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο του Νίκου Καραμούζη και του fund SMERC (SMERemediumCap) περνάει περίπου το 66% της ιστορικής βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Καθημερινή», το fund θα επενδύσει σταδιακά στην ΕΨΑ έως 8 εκατ. ευρώ με αύξηση κεφαλαίων για την ανάπτυξη της εταιρείας, με τον κ. Καραμούζη να δηλώνει ότι ξεκινάει νέα εποχή για τη βολιώτικη εταιρεία. Τα αδέλφια Τσαούτου, μέχρι χθες κύριοι μέτοχοι της ΕΨΑ, θα παραμείνουν μέτοχοι μειοψηφίας στην εταιρεία. Η συμμετοχή του Νίκου Καραμούζη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΨΑ έγινε μέσω της σύστασης κοινής εταιρείας με την οικογένεια Τσαούτου. Πρόκειται για την εταιρεία «Αγριά Εμπορική», η ανακοίνωση της οποίας καταχωρίστηκε χθες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Η νέα εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 5,21 εκατ. ευρώ και σε αυτήν συμμετέχουν με 65,22% το SMERC, από 14,15% έχουν ο Μιχάλης Τσαούτος και η Παναγιώτα Τσαούτου και 6,48% η κ. Ηβη Αναστασία Μοσκαχλαϊδή. Στη νέα εταιρεία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος έχει ορισθεί ο κ. Κωνσταντίνος Καραφωτάκης, προερχόμενος από το SMERC, ενώ το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τον κ. Νίκο Καραμούζη, τον κ. Μιχάλη Τσαούτο, την κ. Παναγιώτα Τσαούτου και τον κ. Νίκο Ζορμπά, επίσης από το SMERC.

Είναι η τρίτη επένδυση από το fund του Νίκου Καραμούζη σε εταιρεία του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινάει ουσιαστικά το 1922 όταν τα αδέλφια Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος, αργυραμοιβοί από τη Ζαγορά –ιδιοκτήτες τράπεζας– αγοράζουν εκτάσεις στην Αγριά Βόλου, με σκοπό να λειτουργήσουν ψυγεία για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών. Το 1924, οι Κοσμαδόπουλοι ιδρύουν την «Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου», ενώ το εργοστάσιο της επιχείρησης εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Την ίδια στιγμή, ο διορατικός Ιωάννης Κοσμαδόπουλος, παρατηρώντας την υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή, την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων, καθώς και τη διακίνηση της παραδοσιακής λεμονάδας από τους πλανόδιους Μικρασιάτες μικροπωλητές, θέτει ως στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών και χυμών. Για τον λόγο αυτό προσκαλεί έναν εξαίρετο χημικό μηχανικό από τη Γερμανία, τον Οτο, στον οποίο οφείλεται η συνταγή της γνωστής λεμονάδας ΕΨΑ. Το 1936 η τράπεζα των Κοσμαδόπουλων χρεοκοπεί και η «Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου» περνάει στην Εθνική Τράπεζα. Το 1969 η Εθνική Τράπεζα αποδέχεται την πρόταση των Νίκου Τσαούτου και των αδελφών Μοσκαχλαϊδή για εξαγορά της ΕΨΑ και από τότε αρχίζει η μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία σταδιακά εισέρχεται σε νέα προϊόντα.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 9,16 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει συσσωρευμένες ζημίες ύψους 5,32 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τρίτη επένδυση του fund SMERC στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Εχει προηγηθεί η επένδυση στην εταιρεία οσπρίων Αροσις και στην εξαγωγική εταιρεία φρέσκων φρούτων Krop.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή