Χρηματιστήριο: Οι επενδυτές «κλείδωσαν» τα κέρδη τους μετά το ράλι

Χρηματιστήριο: Οι επενδυτές «κλείδωσαν» τα κέρδη τους μετά το ράλι

Μικρές απώλειες για τρίτη συνεδρίαση – Με άνοδο 12,4% έκλεισε συνολικά ο Μάιος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ήπιες απώλειες, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε «κλείδωμα» των κερδών τους σε blue chips και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που υπεραπέδωσαν στο ράλι του Μαΐου.

Οπως σημείωσε και η Deutsche Bank, το άλμα των ελληνικών μετοχών και ομολόγων ξεχώρισε τον γενικότερα δύσκολο για τις αγορές διεθνώς μήνα Μάιο. Οι εκλογές στην Ελλάδα, τόνισε, οδήγησαν σε σημαντική υπεραπόδοση τα ελληνικά assets, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο +12,4% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ υπήρξε επίσης υπεραπόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να συρρικνώνεται κατά 38 μονάδες βάσης και στις 150 μ.β.

Πάντως, η Tellimer Research τοποθέτησε τις ελληνικές μετοχές στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της για τον μήνα Ιούνιο, επισημαίνοντας πως το Χ.Α. έχει καταγράψει ράλι 39% τους τελευταίους 12 μήνες, ωστόσο η αποτίμησή του παραμένει ελκυστική.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,79% στις 1.209,05 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 111,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,77% και στις 2.923,64 μονάδες, με πτώση 0,83% στις 1.810,87 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,57% στις 952,81 μονάδες.

Το Χ.Α. αποτελεί φέτος «παγκόσμιο πρωταθλητή» σε ό,τι αφορά την απόδοσή του.

Στο σύνολο των blue chips, με απώλειες άνω του 3% έκλεισαν Βιοχάλκο και Motor Oil, ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι HELLENiQ ENERGY, Mytilineos και Autohellas, ενώ άνω του 1% κινήθηκαν οι απώλειες σε Εθνική Τράπεζα, Aegean, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Titan. Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Quest.

Το Χ.Α. αποτελεί φέτος «παγκόσμιο πρωταθλητή» από άποψη απόδοσης, επισημαίνει και ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ. Η εικόνα είναι από άποψη διαγραμματική, θεμελιωδών και ειδησεογραφίας, σε πολύ ικανοποιητικά πλαίσια, όπως προσθέτει. Ο Γενικός Δείκτης απεικονίζει χωρίς υπερβολές την απομάκρυνση του μετεκλογικού ρίσκου και των όποιων «περιπετειών» στη διακυβέρνηση της χώρας, με το πρόσημο να εκλαμβάνεται ως φιλοεπενδυτικό.

Σε επίπεδο τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, αναδιαρθρώσεων, deals και μερισμάτων, οι επενδυτές διαθέτουν πλέον μια αρκετά ευρεία γκάμα τίτλων προς τοποθέτηση. Πλέον, δουλειά των επενδυτών είναι το «ξεσκόνισμα» των επιμέρους εταιρικών θεμελιωδών και προοπτικών, με στόχο το φιλτράρισμα και την επιλογή τίτλων που μπορούν να υπεραποδώσουν μιας ούτως ή άλλως υπεραποδίδουσας και δίχως εμφανή σημάδια κόπωσης αγοράς, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης.

«Φυσικά, εφιστούμε την προσοχή όλων στους διεθνείς μακροοικονομικούς “σκοπέλους” που έχουν επανεμφανιστεί στα γραφεία στατιστικών μετρήσεων σε Ευρωζώνη, Κίνα και ΗΠΑ. Συνυπολογίζουμε τη γενικότερη ανθεκτικότητα των ξένων κεφαλαιαγορών σε επίπεδο έτους, αλλά διατηρούμε “μικρό καλάθι” για την αισιοδοξία των επενδυτών ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων βαίνει προς το τέλος του», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή