Δάνεια 6 δισ. ευρώ στοχεύει να χορηγήσει η Alpha Bank έως το 2025

Δάνεια 6 δισ. ευρώ στοχεύει να χορηγήσει η Alpha Bank έως το 2025

Πιστωτική επέκταση άνω του 25% προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο της Alpha Bank για την τριετία 2023-2025, στοχεύοντας στην ενίσχυση του δανειακού της χαρτοφυλακίου κοντά στα 23 δισ. ευρώ από τα 17 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων της τράπεζας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστωτική επέκταση άνω του 25% προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο της Alpha Bank για την τριετία 2023-2025, στοχεύοντας στην ενίσχυση του δανειακού της χαρτοφυλακίου κοντά στα 23 δισ. ευρώ από τα 17 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων της τράπεζας.

Η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας αλλά και το νέο μοντέλο λιανικής τραπεζικής, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό με αιχμή την αγορά της Ρουμανίας, αποτελούν σύμφωνα με πληροφορίες τους βασικούς πυλώνες του ανανεωμένου στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank που θα ανακοινωθεί στο Investor Day της τράπεζας στις 7 Ιουνίου. Το πλάνο θα στοχεύει στη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ευρωπαϊκά επίπεδα, στην αύξηση των εσόδων από τόκους τόσο από το δανειακό όσο και από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, καθώς και στη διεύρυνση των εσόδων από προμήθειες μέσω υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας (wealth management) και πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance).

Στην εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτές και rating agencies, η διοίκηση της Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει το πλάνο της 3ετίας με τους επικαιροποιημένους στόχους και τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες που θέτει προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την ηγετική της θέση στην επιχειρηματική πίστη (Wholesale Banking), που θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την ενίσχυση του ισολογισμού της, την περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής της θέσης και της κερδοφορίας της με στόχο διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και διανομή μερίσματος στους μετόχους σε ποσοστό μεταξύ 20%-30%. Εκτός του CEO Βασίλη Ψάλτη και του CFO Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου, τους στόχους για την τριετία 2023-2025 θα παρουσιάσουν και οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές του ομίλου.

Στόχος της Alpha Bank είναι να εκμεταλλευτεί τη θετική δυναμική που δημιουργείται προκειμένου να εδραιώσει την ηγετική θέση της στην επιχειρηματική τραπεζική, τόσο μέσω νέων καθαρών εκταμιεύσεων, που θα προστεθούν στην υψηλή καθαρή πιστωτική επέκταση των τελευταίων ετών (άνω των 6 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2022), προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επόμενη τριετία, όσο και μέσω της παροχής νέων, σύνθετων εργαλείων άντλησης κεφαλαίου.Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας, με διψήφια αύξηση των εσόδων και σημαντική ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες.

Επιδιώκει διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και διανομή μερίσματος στους μετόχους σε ποσοστό μεταξύ 20%-30%.

Στην περίπτωση της τραπεζικής μεγάλων επιχειρήσεων η τράπεζα θα αξιοποιήσει τη βάση των άνω των 5.000 επιχειρηματικών ομίλων, με τους οποίους η Alpha Bank διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς συνεργασίας, μέσω της χρηματοδότησης αλλά και της παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των στελεχών της. Η τράπεζα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη στις σύνθετες χρηματοδοτήσεις, αναλαμβάνοντας κορυφαία ελληνικά αλλά και διεθνή projects, με τις εργασίες της να έχουν αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία τρία χρόνια.

Η τράπεζα κατέχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, του τουρισμού με συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), καθώς σύμφωνα με πηγές της διοίκησης έχει ολοκληρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων χρηματοδότησης, έχοντας επιτύχει να είναι η τράπεζα που έχει φέρει τους πόρους του ΤΑΑ όχι μόνον στους μεγάλους ομίλους αλλά και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική ακριτική Ελλάδα, στηρίζοντας ενεργά την εξωστρέφεια και τη μετάβαση στην έξυπνη και πράσινη οικονομία.

Επίσης, η τράπεζα έχει θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αξιολόγηση των αιτημάτων χρηματοδότησης που λαμβάνει και έχει εγκρίνει 17 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, πέραν του ΤΑΑ, η Alpha Bank στηρίζει σταθερά τις αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές του τουρισμού και είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια του 2022 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη νέων τουριστικών επενδύσεων υπερέβησαν τα 800 εκατ. ευρώ, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ

Πράσινη ανάπτυξη

Παράλληλα, η Alpha Bank αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις χρηματοδοτήσεις που πληρούν τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG), ενώ σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση των εργασιών για αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα Wholesale Banking μέσα από εκπαιδεύσεις και νέες προσλήψεις, κάνοντας πιο εύκολη αλλά και πιο αποδοτική τη σχέση της με τους πελάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή