«Ραβασάκια» της εφορίας για χρέη άνω των 150.000 ευρώ

«Ραβασάκια» της εφορίας για χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ξεπερνά σήμερα τα 113 δισ. ευρώ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδοποιητήρια σε όσους έχουν χρέη στην εφορία άνω των 150.000 ευρώ θα αποστείλει τις επόμενες μέρες η φορολογική διοίκηση αλλά και το ΚΕΑΟ καλώντας τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ουσιαστικά το ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβουν θα ζητά από τους οφειλέτες να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (24 ή 48 δόσεις) διαφορετικά το όνομά τους ή επωνυμία της επιχείρησης τους θα συμπεριληφθεί στη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου.

Η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των οφειλετών έγινε το 2017, ενώ η διαδικασία «πάγωσε» το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Αν και το 2022 ήταν όλα έτοιμα για τη δημοσιοποίηση της λίστας με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών ανεστάλη η δημοσιοποίηση της.

Το νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα κληθεί να λάβει την απόφαση για τη ανάρτηση των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Στις εν λόγω καταστάσεις που θα δημοσιοποιηθούν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης. Αντίστοιχα ισχύουν και για τους οφειλέτες της εφορίας.

Ωστόσο, από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής.

Συγκεκριμένα εξαιρούνται:

  • οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οφειλές οι αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα

Σημειώνεται ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ξεπερνά σήμερα τα 113 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, από τα περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενων που χρωστούν στην εφορία, οφειλές μεγαλύτερες των 300.000 ευρώ έχουν 20.943 οφειλέτες. Οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν το 85,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 1ης Ιανουαρίου 2023, δηλαδή οφείλουν συνολικά 96,869 δισ. ευρώ. Ποσά οφειλών μικρότερα των 3.000 ευρώ χρωστά η πλειονότητα των οφειλετών, δηλαδή το 81,2% του συνόλου των οφειλετών.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή