Η Ε.Ε. στις ράγες των Τεμπών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «ραντάρ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) μπαίνουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, καθώς μετά το δυστύχημα των Τεμπών εμπειρογνώμονες του οργανισμού έχουν έρθει στην Αθήνα για να αποτυπώσουν την κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και να παραθέσουν ενδεχομένως τις δικές τους προτάσεις. Στο πλαίσιο της βοήθειας που ζήτησε η χώρα μετά το δυστύχημα, έχει συσταθεί κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΕRA με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα θα ξεκινήσουν επιτόπιες συναντήσεις στα γραφεία κάθε οργανισμού (OΣΕ, ΡΑΣ, Hellenic Train, ΕΡΓΟΣΕ κ.λπ.) οι οποίες θα διαρκέσουν για 15 ημέρες και πιθανόν στις 4 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση των εμπειρογνωμόνων με τους φορείς, παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους.

Ο Γ. Καταπόδης κατέλαβε ένα σημαντικό διεθνές αξίωμα

Μπορεί πλέον η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να μην υπάρχει πια, ο τελευταίος όμως πρόεδρός της, ο κ. Γεώργιος Καταπόδης, κατέλαβε ένα σημαντικό διεθνές αξίωμα. Συγκεκριμένα εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας και ΣΔΙΤ της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Χθες, μάλι ηκε με την υπηρεσιακή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ελένη Λουρή-Δενδρινού, η οποία χαρακτήρισε την εκλογή αυτή εξόχως σημαντική, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Στη Βρετανία, σε νέα θέση ο Θ. Μιχαλόπουλος

Τον ρόλο του γενικού διευθυντή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για τη Microsoft Μεγάλης Βρετανίας αναλαμβάνει ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, αφήνοντας κενή τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο. Τη θέση αυτή, που κατείχε ο ίδιος για τέσσερα χρόνια, θα καλύψει νέος CEO που θα επιλεγεί τους προσεχείς μήνες. Ο νέος επικεφαλής Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου θα κληθεί να υλοποιήσει και την επόμενη φάση της επένδυσης της Microsoft για τα κέντρα δεδομένων στην Αττική.

Στο Παρίσι οι ελληνικές τράπεζες

Στο roadshow που ετοιμάζει η Goldman Sachs στο Παρίσι το τριήμερο 13-15 Ιουνίου (European Financials Conference) θα συμμετέχουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται αυξημένο και θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στα εξής θέματα: στις ομοιότητες και διαφορές στον ελληνικό οικονομικό κύκλο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό, στον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης στον δανεισμό και τη ρευστότητα, στις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων, στις εκτιμήσεις των διοικήσεων για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE, στη θέση του SSM σχετικά με τις διανομές μερισμάτων και στις επιπτώσεις για τον κλάδο από μια αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

579.580 αιτήσεις για κοινωνικό τουρισμό

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσίασαν για μία ακόμη χρονιά τα voucher του κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα και υποβλήθηκαν συνολικά 579.580 αιτήσεις, για πάνω από 1 εκατ. επιταγές. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο διήμερο της προθεσμίας (Κυριακή και Δευτέρα 4-5 Ιουνίου) υποβλήθηκαν περίπου 360.000 αιτήσεις. Αντίστοιχα, και το 2022, είχαν υποβληθεί περίπου 532.000 αιτήσεις για σχεδόν 1 εκατ. επιταγές, γεγονός που δείχνει τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος, όσον αφορά τη στήριξη των πολιτών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές. Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι οι ενδιαφερόμενοι – τυχεροί που τελικά θα λάβουν τα voucher, να βρουν διαθέσιμο κατάλυμα για διακοπές το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, αφού τη συγκεκριμένη περίοδο η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι στα επίπεδα του 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή