Πώς φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια και τα κενά ακίνητα

Πώς φορολογούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια και τα κενά ακίνητα

H διάταξη για εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο έχει καταργηθεί – Εάν δεν δηλωθεί η λήξη μιας μίσθωσης, αυτή θεωρείται ενεργή

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φορολογική αντιμετώπιση των ανείσπρακτων ενοικίων, καθώς και η απόδειξη στην εφορία των κενών ακινήτων αποτελούν δύο από τα βασικότερα ερωτήματα που θέτουν οι φορολογούμενοι στη φορολογική διοίκηση. Και αυτό, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, εφόσον δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και δικαιολογητικά, μπορούν να φορολογηθούν. Ενας ακόμη λόγος που μπορούν να φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από λάθος τους, αφορά τις μισθώσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που δεν δηλωθεί η λήξη μιας μίσθωσης αυτή θεωρείται ενεργή, με ισχυρό το ενδεχόμενο η εφορία να τους φορολογήσει επί ανύπαρκτων εισοδημάτων.

Με βάση τη νομοθεσία, πλέον τα ανείσπρακτα μισθώματα δεν μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο, όπως γινόταν παλιά. Η διάταξη αυτή έχει καταργηθεί. Μπορούν όμως να δηλωθούν ως ανείσπρακτα και να μη φορολογηθούν κατά το φορολογικό έτος 2022, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της.

Στην περίπτωση που έχει ασκηθεί αγωγή στην οποία αναγράφεται ότι διεκδικούνται μισθώματα μέχρι την εκδίκαση αυτής, η αγωγή γίνεται δεκτή ως δικαιολογητικό, εφόσον συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση, όπου θα αναγράφεται το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται τα μισθώματα. Ειδικά, για την περίπτωση που ο μισθωτής – υπομισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή – υπεκμισθωτή.

Προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και έκθεσης αποβολής και εγκατάστασης που έχει συνταχθεί από τον δικαστικό επιμελητή, ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΟΥ όπου ελέγχονται και καταχωρίζονται πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δηλώνει στο έντυπο Ε2 κάποιο ακίνητό του ως κενό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών μέσα στην κρινόμενη περίοδο (που αφορά τη χρήση υποβολής της φορολογικής δήλωσης) απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων των λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμών ύδρευσης, κοινόχρηστων κ.λπ.), από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για το υπόψη χρονικό διάστημα.

Λήξη μισθωτηρίων

Προθεσμία μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στην εφορία τα μισθωτήρια που έχουν λήξει. Οπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι ενεργή και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει. Σημειώνεται ότι η δήλωση λύσης των κάθε είδους μισθώσεων είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να αναρτάται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή