Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με «μοχλό» τον τραπεζικό κλάδο

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με «μοχλό» τον τραπεζικό κλάδο

Κέρδη 0,47% για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 1.250,61 μονάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις και με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, λόγω και του Investor Day της Alpha Bank, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει τελικά να κλείσει στα θετικά και πάνω από τις 1.250 μονάδες για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2014. Ετσι, η ελληνική αγορά διεύρυνε περαιτέρω τα κέρδη της από τις αρχές του έτους στο 34,5% και με τις ελληνικές τράπεζες να ξεχωρίζουν με εντυπωσιακό ράλι άνω του 59%.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η διάθεση για ρίσκο στο Χ.Α. αναμένεται να διατηρηθεί, αλλά βαδίζοντας προς τις εκλογές η ανοδική ορμή ενδέχεται να μετριαστεί. Η Depolas Investment Services εκτιμά πως πιθανό εύρος τιμών για τον Γενικό Δείκτη αυτή την εβδομάδα είναι η περιοχή των 1.250-1.190 μονάδων, ενώ τονίζει πως η αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 1.250,61 μονάδες (από πτώση 0,09% στα χαμηλά ημέρας) και ο τζίρος ανήλθε στα 180,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 3.044,71 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,17% στις 1.850,26 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τις αρχές του έτους η απόδοση της ελληνικής αγοράς φθάνει το 34,5%, ενώ των τραπεζών υπερβαίνει το 59%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 4,82% ξεχώρισε η μετοχή της «Ελλάκτωρ», ενώ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης και με άνοδο άνω του 1% η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Στον αντίποδα, πτώση 2,67% κατέγραψε η Quest, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 1% σημείωσαν οι Autohellas, Motor Oil και Jumbo.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέο άλμα 2,01% στις 1.020,13 μονάδες, με την Alpha Bank να πρωταγωνιστεί και να κλείνει στο +3,96%, τη Eurobank να ακολουθεί στο +1,67%, ενώ με κέρδη 1,19% και 0,97% έκλεισαν Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, αντιστοίχως.

Οι αναφορές των διεθνών οίκων για το ευοίωνο των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές εκτιμήσεις για τον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της «Κύκλος» ΑΧΕΠΕΥ. Για παράδειγμα, και βάσει των εκθέσεων της τελευταίας εβδομάδας, η BofA εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, ενώ η Morgan Stanley τη μεταθέτει για το α΄ εξάμηνο του 2024 και «βλέπει» +2,5% στο φετινό ΑΕΠ. Η Jefferies δείχνει ανοιχτά την προτίμησή της για τη μετοχή της Εθνικής στη διαδικασία αναβάθμισης των τιμών-στόχων (στα 7,30 ευρώ), ενώ η Goldman Sachs προτιμά την Alpha Bank (τιμή-στόχος 1,95 ευρώ) δίνοντας ανοδικό περιθώριο +25% για τον τραπεζικό κλάδο.

Επιπλέον, όπως προσθέτει ο αναλυτής, η καθαρή κερδοφορία ύψους 1 δισ. ευρώ των 30 εταιρειών που έχουν ήδη ανακοινώσει τα μεγέθη τους για το πρώτο τρίμηνο δημιουργεί τη βάσιμη προσδοκία για συνέχιση υψηλών επιδόσεων για ολόκληρο το έτος, στον βαθμό που οι εκλογές της 25ης Ιουνίου οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το κυβερνών κόμμα, με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να το επιβεβαιώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή