Η μονομερής κίνηση του ΔΕΣΦΑ

Η μονομερής κίνηση του ΔΕΣΦΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ήθη τιμολόγησης για τους διαχειριστές εισήγαγε ο ΔΕΣΦΑ. Το περασμένο Σάββατο 3 Ιουνίου προχώρησε στην έκδοση τιμολογίων για τις δυναμικότητες στα σημεία εισόδου και εξόδου του συστήματος αερίου για το έτος 2024, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της ΡΑΕ για το ύψος του Wacc, που αποτελεί βασική παράμετρο για τον προσδιορισμό του ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου και των τιμολογίων, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Για τη μονομερή αυτή απόφαση ο ΔΕΣΦΑ επικαλείται την υποχρέωση που έχει ως ευρωπαίος διαχειριστής να πραγματοποιήσει την πρώτη δημοπρασία για τη δέσμευση δυναμικότητας τη Δευτέρα 3 Ιουλίου. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο ΔΕΣΦΑ κατάρτισε τιμολόγια βάσει της δικής του πρότασης για το ύψος του Wacc, δηλαδή 9,14% έναντι 7,44% στο τέλος του έτους και ενώ η ΡΑΕ φέρεται να μη συναινεί σε ποσοστό πάνω από 8%. Η μονομερής κίνηση του ΔΕΣΦΑ ερμηνεύεται από κάποιους και ως προσπάθεια πίεσης προς την αρμόδια Αρχή.

Δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank

Τη Μαριάννα Πολιτοπούλου και τον Ριχάρδο Λαμπίρη εξέλεξε ως νέα μη εκτελεστικά μέλη το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank στη θέση των παραιτηθέντων Μάρκου Κούτη και Πάτρικ Χόρεντ. Η εκλογή ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ., δηλαδή έως την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Μετά τις αλλαγές το Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση: Πρόεδρος – μη εκτελεστικό μέλος Κ. Μακέδος, αντιπρόεδρος – μη εκτελεστικό μέλος και εκπρόσωπος του ΤΧΣ Μ. Μωυσής, διευθύνουσα σύμβουλος Ελ. Βρεττού και εκτελεστικό μέλος Β. Σκούμπα. Μη εκτελεστικά μέλη είναι οι: Αλ. Πελέκης, Μ. Πολιτοπούλου, Ρ. Λαμπίρης και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά οι: Χ. Βαρδακάρη, Ι. Ζωγραφάκης, Αιμ. Γιαννόπουλος και Γ. Ζαριφόπουλος.

Στο κέντρο της Αθήνας η Netcompany-Intrasoft

Σε νέα γραφεία στη Λ. Αμαλίας 40, στην Αθήνα, επεκτείνεται η Netcompany-Intrasoft. H εταιρεία πληροφορικής διαθέτει χώρους και στο κτίριο γραφείων Orbit στη Λ. Κηφισίας και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργεί και από το, υπό ανέγερση, κτίριο γραφείων στο Μαρούσι. Το κτίριο της Λ. Αμαλίας είναι επιφανείας 2.200 τ.μ. και εξυπηρετεί τον στόχο για χώρους στο κέντρο της Αθήνας.

Επενδύουν στη νέα γενιά μηχανικών

Η έλλειψη μηχανικών αποτελεί ήδη έναν από τους κύριους «πονοκεφάλους» των κατασκευαστικών εταιρειών, με δεδομένο ότι έως το τέλος της δεκαετίας προγραμματίζεται η υλοποίηση έργων υποδομής ύψους δεκάδων δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των προσπαθειών που γίνονται για τον επαναπατρισμό των μηχανικών, οι «μεγάλοι» του κλάδου επιχειρούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι την επόμενη γενιά καταρτισμένων στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωράει στην αποκλειστική χορηγία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για τη δημιουργία του πρώτου επαγγελματικού διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, με τίτλο «Διαχείριση έργων υποδομών και κατασκευών». Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Ανταγωνιστικοί μισθοί, αλλά υπογεννητικότητα

Πριν από λίγα χρόνια, δύσκολα θα πίστευε κάποιος ότι η Ελλάδα θα ήταν πιο ανταγωνιστική σε μισθούς από ό,τι η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η μακροχρόνια ύφεση της ελληνικής οικονομίας από τη μια και η ανάπτυξη των άλλων δύο χωρών από την άλλη έχει ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας Ιωάννης Κάπρας, η Ελλάδα να έχει περιληφθεί στη shortlist του γερμανικού ομίλου για τη δημιουργία hub μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών – προγραμματιστών. Πού φτάνει η αμοιβή ενός προγραμματιστή στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον ίδιο; Στα 3.000-4.000 ευρώ. Και μπορεί πλέον η Ελλάδα να έχει το «πλεονέκτημα» των ανταγωνιστικών αμοιβών, έχει όμως ένα άλλο μειονέκτημα: την υπογεννητικότητα. Και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι πριν προβούν σε τέτοιου είδους επενδύσεις εξετάζουν μακροπρόθεσμα τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας. Για να γνωρίζουν εάν θα μπορεί να λειτουργήσει η επένδυση και έπειτα από 20-30 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή