Χρηματιστήριο: Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση

Κέρδη 0,60% για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 1.258,17 μονάδες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά έκλεισε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από την πλειονότητα των blue chips, αν και οι ενδοσυνεδριακές πιέσεις (και διακυμάνσεις) δεν έλειψαν λόγω της μεταβλητότητας που σημειώθηκε στις τραπεζικές μετοχές έπειτα από την έντονα ανοδική πορεία του κλάδου τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να σημειώσει νέο ρεκόρ εννέα ετών, τη στιγμή που η επιφυλακτικότητα κυριάρχησε και στις διεθνείς αγορές, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η κεντρική τράπεζα του Καναδά ακολούθησε την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας και αύξησε τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα «στοιχήματα» υπέρ μιας αύξησης και από τη Fed την επόμενη εβδομάδα, με την ΕΚΤ να ακολουθεί.

Επειτα από ένα ράλι το οποίο αγγίζει το 35% από τις αρχές του έτους και ξεπερνάει το 20% από τον πρώτο γύρο των εκλογών, το Χ.Α. δείχνει ανθεκτικότητα, με την ανάληψη ρίσκου να συνεχίζεται από τα χαρτοφυλάκια τα οποία «ποντάρουν» στις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, βραχυπρόθεσμα, η ζώνη των 1.260-1.270 μονάδων είναι ένας πρώτος σημαντικός στόχος για τον Γενικό Δείκτη, με τις 1.120-1.150 μονάδες να αποτελούν επίπεδο στήριξης σε περίπτωση διόρθωσης. Πάντως, όσο η αγορά κλείνει πάνω από τις 1.216 μονάδες η τάση παραμένει επιθετική, σύμφωνα με τη Fast Finance.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,3%, στις 1.017,07 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 1.258,17 μονάδες και ο τζίρος ανήλθε στα 166,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,32% στις 3.054,45 μονάδες, στο +1,00% και στις 1.868,69 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,3% στις 1.017,07 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development και Mytilineos, ενώ το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo και Titan. Πτωτικά έκλεισαν μόνον οι Eurobank (-1,61%), ΟΤΕ (-1%), Εθνική Τράπεζα (-0,36%) και Quest (-0,16%).

Οπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΠΕΥ, η πολυετής εσωστρέφεια που έπληττε το Χ.Α. έχει αρχίσει να ανατρέπεται, γυρνώντας μας αρκετά χρόνια πίσω. Οι τελευταίοι μήνες χαρακτηρίζονται από μεθοδική αξιοποίηση – χτίσιμο θέσεων σε κάθε φυσιολογική βύθιση του Γενικού Δείκτη, στο πλαίσιο «buy the dip» –των αγοραστικών κινήσεων, δηλαδή, σε βουτιές της αγοράς–, συμπεριφορά σύμφωνη με ένα γνήσιο δομικό bull market, όπως εξηγεί.

Κατά τον κ. Στεριώτη, οι τιμές-ρεκόρ Γενικού και κλαδικών δεικτών και επιμέρους τίτλων λαμβάνουν επιπλέον επιβεβαίωση από το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, το οποίο αρχίζει να σκιαγραφεί μια εθνική οικονομία υψηλής αξιοπιστίας και δυνατοτήτων. Οπως εκτιμά, η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση έχει ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στη θεμελιώδη εικόνα του Χ.Α., η αγορά όμως καλείται να συνεχίσει να πείθεται για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές των εισηγμένων, καθώς καραδοκεί το σενάριο «αγόρασε τη φήμη, πούλησε στην επιβεβαίωσή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή