Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για μείωση της κατανάλωσης ορυκτού φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής, ενώ πέτυχε και σημαντική μείωση στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για μείωση της κατανάλωσης ορυκτού φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής, ενώ πέτυχε και σημαντική μείωση στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, διέθεσε εθνικούς πόρους ύψους 10,7 δισ. ευρώ για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Green Tank για τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που στηρίζονται στην αξιοποίηση δεδομένων από τον ΔΕΣΦΑ, τον ΑΔΜΗΕ και τη Eurostat, η Ελλάδα πέτυχε μείωση κατά 20,9% της συνολικής κατανάλωσης ορυκτού φυσικού αερίου, δηλαδή του αερίου που έρχεται στη χώρα μέσων αγωγών, σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας το οκτάμηνο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023, έναντι ευρωπαϊκού στόχου για μείωση 15%.

Επιπλέον πέτυχε μείωση κατά 86,2% της εξάρτησης από το εισαγόμενο –μέσω του αγωγού Turkstream– ρωσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης για το οκτάμηνο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023. Λαμβάνοντας υπόψη και τις εισαγωγές ρωσικού LNG η μείωση των συνολικών εισαγωγών ρωσικού αερίου που κάλυψαν τμήμα της εγχώριας ζήτησης ήταν 65,4% κατά το επτάμηνο Αυγούστου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, μια επίδοση σημαντικά καλύτερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε.-27 (-53%).

Η Ελλάδα πέτυχε μείωση κατά 20,9% το 8μηνο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023, έναντι ευρωπαϊκού στόχου για μείωση 15%.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας, μειώθηκε κατά 8,4% το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, έναντι ευρωπαϊκού στόχου για μείωση 10%. Ωστόσο η Ελλάδα ξεπέρασε το όριο του μείον 10% τους δύο από τους πέντε μήνες της περιόδου. Τέλος, η χώρα πέτυχε μείωση κατά 11,4% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής της τετράμηνης περιόδου εφαρμογής του μέτρου (Δεκέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023) σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο πενταετίας.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα διέθεσε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022 περί τα 10,7 δισ. ευρώ, τα οποία συγκέντρωσε από διάφορες πηγές.

Από αυτά, τα 9,783 δισ. ευρώ ήταν απευθείας επιδοτήσεις για να καλύψουν την αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτού αερίου, τα 821 εκατ. ευρώ στήριξαν απευθείας εισοδήματα διαφόρων κατηγοριών πολιτών, ενώ τα υπόλοιπα 102 εκατ. ευρώ ήταν φόροι-ελαφρύνσεις.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί πόροι μικρότερου συνολικού ύψους 1,424 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που επίσης αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσω των προγραμμάτων «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή» και «Εξοικονομώ 2021», αφορούν αλλαγές που οδηγούν στον περιορισμό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή