Σημάδια ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής το α’ 4μηνο

Σημάδια ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής το α’ 4μηνο

Κατά 4,2% αυξήθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, υποχωρώντας ωστόσο σε μηνιαία βάση κατά 1,9%

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 4,2% αυξήθηκε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, υποχωρώντας ωστόσο σε μηνιαία βάση κατά 1,9%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,4%.

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων, σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Απριλίου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Απριλίου 2022, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο βιομηχανίας δέρματος και δερματίνων ειδών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη –άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου– υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης. Ειδικότερα, η αύξηση του δείκτη κατά 4,2% σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 9,9% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κατά 9,2% του δείκτη ορυχείων – λατομείων και κατά 3,2% του δείκτη μεταποίησης. Στην αύξηση του τελευταίου συνέβαλε κυρίως η αύξηση της παραγωγής στη βιομηχανία δέρματος και δερματίνων ειδών (64%), στον κλάδο παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (16,6%), στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού (14%), στην ποτοποιία (12,6%), στην παραγωγή οπτάνθρακα και διύλισης πετρελαίου (10,1%).

Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,4% την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Από την άλλη, η μείωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,9% τον Απρίλιο του 2023 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023 οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 7% του δείκτη ορυχείων – λατομείων, κατά 5% του δείκτη μεταποίησης και κατά 1,6% του δείκτη παροχής νερού. Αυξήθηκε, ωστόσο, κατά 7,2% ο δείκτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι κλάδοι της μεταποίησης στους οποίους καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση βιομηχανικής παραγωγής είναι ο κλάδος της επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (-27,2%), κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (-19,3%), κατασκευής ειδών ένδυσης (14%), παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (-13,8%), παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων (-13,2%), παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών (-11,5%), χαρτοποιίας και κατασκευής χάρτινων προϊόντων (-9,5%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή