Απρόσμενες αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες

Απρόσμενες αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ που καταρτίζει η S&P Global, συνέχισε να ενισχύεται στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, υποστηριζόμενη από μια σειρά θετικών εξελίξεων τους τελευταίους μήνες, όπως η υποχώρηση των τιμών ενέργειας, η σταδιακή ομαλοποίηση των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, το άνοιγμα των συνόρων της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας στα τέλη του 2022, καθώς και η ισχυρή αγορά εργασίας η οποία, συνδυαστικά με την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων, ευνοεί το εισόδημα των νοικοκυριών. Υποστηριζόμενος από τη συνεχιζόμενη δυναμική του τομέα των υπηρεσιών, ο παγκόσμιος σύνθετος δείκτης ΡΜΙ παρέμεινε σε ανοδική τροχιά τον Μάιο για έκτο συνεχή μήνα, καταγράφοντας υψηλό 18 μηνών στις 55,5 μονάδες (+0,1), πάνω από το κρίσιμο επίπεδο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων που οριοθετεί τις προοπτικές ανάπτυξης / συρρίκνωσης για τέταρτο μήνα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,7% το 2023, από 3,3% το 2022, εκτίμηση αναθεωρημένη ελαφρώς ανοδικά, κατά 0,1%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης τον Μάρτιο και 0,5% υψηλότερα από την εκτίμηση τον Νοέμβριο του 2022.

Παράλληλα, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή για την παγκόσμια οικονομία συνέχισε τον Μάιο την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών, κυρίως λόγω των επιδράσεων βάσης από τις τιμές ενέργειας, αν και ο ρυθμός επιβράδυνσης παραμένει ηπιότερος από τον αρχικά αναμενόμενο, με τους αντίστοιχους δείκτες για τις μεγάλες οικονομίες να διατηρούνται σημαντικά υψηλότερα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο των κεντρικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, παραμένουν έντονες οι ανησυχίες για διατήρηση υψηλού πληθωρισμού για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικά προβλεπόμενο, καθώς η ισχυρή αγορά εργασίας σε πολλές από τις μεγάλες οικονομίες, παρά τα σημάδια μερικής επιβράδυνσης, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό στενότητας, συμβάλλοντας στην ισχυρή αύξηση των μισθών και στην άσκηση έντονων ανοδικών πιέσεων στον δομικό δείκτη των υπηρεσιών.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, ορισμένες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες (της Αυστραλίας και του Καναδά) αναθεωρούν τη στάση τους και προχωρούν σε νέες, απρόσμενες, αυξήσεις των επιτοκίων, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων, εγείροντας κατά συνέπεια αμφιβολίες στους επενδυτές για το πόσο κοντά βρίσκονται στην ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή