Η Ελλάδα θα ξεχωρίσει…

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει φέτος σε άλλες δύο τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσης η καθεμία, η Capital Economics δεν πιστεύει ότι αυτό θα πυροδοτήσει περαιτέρω άλμα στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Αντιθέτως εκτιμά πως οι αποδόσεις θα μειωθούν ελαφρώς στο υπόλοιπο του 2023, εν μέρει επειδή πιστεύει ότι η όρεξη για ρίσκο θα μειωθεί, καθώς η ανάπτυξη υποχωρεί στις μεγάλες οικονομίες, όπως εξηγεί. Μεταξύ των οικονομιών της περιφέρειας, ο οίκος πιστεύει ότι τα ομόλογα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία θα συνεχίσουν να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις έναντι των ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, αντιστοίχως. Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, η Capital Economics επισημαίνει πως οι επενδυτές χαιρέτισαν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και αρχίζουν να προβλέπουν την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η παραίτηση που αιφνιδίασε την αγορά

Με απορία υποδέχθηκε η αγορά την αιφνίδια, όπως φαίνεται, παραίτηση του κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της REDS, για προσωπικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα. Η απορία έγκειται κατ’ αρχάς στο ότι η REDS και τα επενδυτικά έργα, ύψους 350 εκατ. ευρώ, βρίσκονται στο επίκεντρο της μελλοντικής ανάπτυξης συνολικά του ομίλου Ελλάκτωρ (επομένως υπάρχει σοβαρό αντικείμενο δράσης για τα υψηλόβαθμα στελέχη). Επίσης, ο κ. Κωνσταντινίδης φερόταν μεταξύ των στενών συνεργατών του κ. Χένρι Χόλντερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest. 

Κέρδη άνω του 1,2 εκατ. ευρώ για τους πειρατές του streaming

Παράνομο περιουσιακό όφελος άνω του 1,2 εκατ. ευρώ αποκόμισε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, το οποίο παρείχε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης. Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, αναζητάει ακόμη επτά, ενώ η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προκάλεσε ζημία της τάξεως των 6,5 εκατ. ευρώ στους παρόχους οπτικοακουστικού περιεχομένου. Το κύκλωμα είχε 1.370 πελάτες.

Αυξήθηκαν σημαντικά τα πονταρίσματα

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια το πρώτο τετράμηνο του 2023, σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα ο συνολικός κύκλος εργασιών (ΤGR) ενισχύθηκε κατά 36,4%, σε 11,6 δισ. ευρώ. Συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, τα έσοδα του διαδικτυακού τζόγου ενισχύθηκαν περαιτέρω, κατά περίπου 39%, σε 8,7 δισ., γεγονός που καταδεικνύει τους αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης των online παιγνίων. Αλλά και στα καζίνο υπήρξε σημαντική αύξηση εσόδων κατά 57%, σε 621,3 εκατ. ευρώ.

Επενδυτική βαθμίδα και Αττική Οδός

Ελάχιστοι από όσους παρακολουθούν από κοντά τον διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού εξεπλάγησαν από την αναβολή που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Oύσα μια παραχώρηση εντάσεως κεφαλαίου (τόσο για το τίμημα όσο και για τις δαπάνες βαριάς συντήρησης), τα έσοδα από την οποία αναμένεται να προσμετρώνται σε δισεκατομμύρια, ακόμη και οι μεγάλοι ξένοι όμιλοι που συμμετέχουν –εταιρείες παραχωρήσεων αλλά και επενδυτικά κεφάλαια– θα αναζητήσουν χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές και αναπτυξιακές τράπεζες. Και είναι φυσιολογικό να ποντάρουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, η οποία για την αγορά συνδέεται με την ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης κατά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου προκειμένου να επιτύχουμε ελκυστικά τιμολογημένη χρηματοδότηση. Ετσι η νέα προθεσμία, που κατά ομολογία του ΤΑΙΠΕΔ παρατάθηκε έπειτα από αιτήματα σχεδόν του συνόλου των υποψηφίων, προσδιορίστηκε για τις 17 Ιουλίου. Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή