Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης κατατάχθηκε η Ελλάδα όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξής της το β΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ωστόσο, καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται σε φάση στασιμότητας, απέχοντας οριακά από την ύφεση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αναπόφευκτα θα επηρεαστεί αρνητικά και το ελληνικό ΑΕΠ, μέσω εξαγωγών και τουρισμού.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» ήταν στάσιμο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,3%. Ετσι, η χώρα κατέλαβε την 3η θέση, μετά τη Λιθουανία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9%, και τη Σλοβενία, όπου αυξήθηκε κατά 1,4%.
Τη μεγαλύτερη μείωση, σε τριμηνιαία πάντα βάση, σημείωσε το ΑΕΠ της Πολωνίας, κατά 2,2%, της Σουηδίας κατά 0,8% και της Αυστρίας κατά 0,7%.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό κατά 5-6 φορές υψηλότερο, κατά 2,7%, όπως ανακοίνωσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ. Ετσι, κατέλαβε την 2η θέση, μετά τη Μάλτα.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, και τα συστατικά της ανάπτυξης. Κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, αναφέρει η Eurostat, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών ήταν στάσιμη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, αυξήθηκε κατά 0,9% (πάντα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο). Και καθώς ούτως ή άλλως η κατανάλωση αποτελεί μεγαλύτερο τμήμα του ΑΕΠ στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, η αύξηση αυτή ήταν καθοριστική για τον ρυθμό ανάπτυξηςπου σημειώθηκε.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα αυξήθηκε επίσης κατά 0,3%. Ωστόσο, οι επενδύσεις εξακολουθούν να αποτελούν αναλογικά μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με την Ευρωζώνη (15% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου Ευρωζώνης 22%), επομένως απαιτείται μεγαλύτερη επιτάχυνση για να εξισωθούν τα σχετικά ποσοστά. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην Ελλάδα οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2%, κυρίως λόγω των εξαγωγών αγαθών που περιορίστηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4% χάρη στον τουρισμό. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και μειώθηκαν κατά 0,2% στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1% και ειδικότερα οι εισαγωγές αγαθών κατά 1,4% και υπηρεσιών κατά 0,2%.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Eurostat, ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το β΄ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,1% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδακατέλαβε την 6η θέση.