Confluence Challenge: Καινοτόμες λύσεις από ερευνητές και startups αναζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
confluence-challenge-καινοτόμες-λύσεις-από-ερευνητές-κ-562627234

Confluence Challenge: Καινοτόμες λύσεις από ερευνητές και startups αναζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα

Καινοτόμες λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πολυεθνικές βιομηχανίες καλούνται να προτείνουν ερευνητές και νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω της δράσης Confluence Challenge. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανοικτής καινοτομίας μέσω του οποίου επιδιώκεται η συνεργασία ομάδων με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας με ορισμένες από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, δηλαδή την Alumil, την Isomat και την Kleemann, με στόχο την, από κοινού, ανάπτυξη πρωτότυπων λύσεων σε βιομηχανικές προκλήσεις. 

Το μοντέλο της ανοιχτής καινοτομίας επιλέγεται από πολλές εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη τεχνολογιών και καινοτομιών. Οι τρεις μεγάλες αυτές βιομηχανίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με ερευνητές και startups αναζητώντας λύσεις που θα βρουν τον δρόμο προς το εργοστάσιο.

Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 24 Σεπτεμβρίου στον ιστότοπο confluence-challenge.net 

Confluence Challenge: Καινοτόμες λύσεις από ερευνητές και startups αναζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα-1

Οι εταιρίες και οι ερευνητικές ομάδες που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο Confluence Challenge θα υποστηριχθούν μέσω ενός δίμηνου προγράμματος επιτάχυνσης. Αρχικά, είκοσι ομάδες θα πάρουν μέρος στα μέσα Οκτωβρίου σε ένα bootcamp, από το οποίο θα αναδειχθούν οι δέκα φιναλίστ, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης. Η δράση θα ολοκληρωθεί με το Demo Day, στο οποίο όλες οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Για τις πιο πρωτότυπες, ολοκληρωμένες και ελπιδοφόρες προτάσεις προβλέπονται χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 30.000 ευρώ αλλά και βραβεία σε είδος. Το σύνολο του προγράμματος θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία. 

Confluence Challenge: Καινοτόμες λύσεις από ερευνητές και startups αναζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα-2

Οι 10 + 1 προκλήσεις από τις βιομηχανίες

Alumil, Isomat και Kleemann, θέτουν δέκα προκλήσεις που αφορούν στην αναζήτηση έξυπνων λύσεων για τη βελτίωση μιας σειράς διαδικασιών. Επιπλέον τίθεται και μία ανοιχτή πρόκληση, η οποία έχει αποδέκτες όσες και όσους διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία και είναι έτοιμες και έτοιμοι να συνδράμουν με ρηξικέλευθες αλλά καλά τεκμηριωμένες ιδέες στην περαιτέρω ανάπτυξη των τριών βιομηχανιών.   

Συγκεκριμένα, οι δέκα προκλήσεις αφορούν τη δημιουργία λύσεων για:  

  • την πρόβλεψη του ρυθμού παραγωγικότητας,  
  • τη βελτιστοποίηση της χρήσης αποθηκευτικών χώρων,
  • τη βελτιστοποίηση του προγραμματισμού των μεταφορών,
  • τη βελτιστοποίηση του καταλόγου υλικών παραγωγής (BoT),
  • την κυκλική διαχείριση των συσκευασιών (από τη συλλογή μέχρι την ανακύκλωσή τους),  
  • την έξυπνη σήμανση για επικίνδυνες ουσίες,   
  • τη δημιουργία συστημάτων προσωρινής προστασίας βαμμένων επιφανειών (π.χ. προφίλ αλουμινίου),  
  • την ανάπτυξη βελτιωμένων μεθόδων βαφής σύνθετων υλικών,   
  • την ανάπτυξη λογισμικού για την πρόβλεψη του ρυθμού δημιουργίας σκραπ,   
  • τη διαμόρφωση «έξυπνων» εγγυητικών επιστολών με στόχο την αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση της διαδικασίας. 
  • Η ενδέκατη «ανοιχτή» πρόκληση αφορά σε κάθε είδους καινοτομία που θα μπορούσε να καταστήσει αποτελεσματικότερο τον τρόπο λειτουργίας των βιομηχανιών.  
Confluence Challenge: Καινοτόμες λύσεις από ερευνητές και startups αναζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα-3
Confluence Challenge: Καινοτόμες λύσεις από ερευνητές και startups αναζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα-4

Η δράση διοργανώνεται από τα Κέντρα Ικανοτήτων «Architectural Aluminium Academy» και «I4byDesign». Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πραγματοποιείται από τις εξειδικευμένες στην υποστήριξη της καινοτομίας εταιρείες, «Ατλαντίς Συμβουλευτική», «Anthology Ventures» και «Ideas Forward». Τη δράση υποστηρίζουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece». Το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, «Σπείρα», συνεισφέρει με εκπαίδευση σχετική με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.  

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους) και υλοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).  

Confluence Challenge: Καινοτόμες λύσεις από ερευνητές και startups αναζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα-5
Confluence Challenge: Καινοτόμες λύσεις από ερευνητές και startups αναζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα-6
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT