Στα 97,39 ευρώ/MWh υποχώρησε η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά την εβδομάδα 18-24 Σεπτεμβρίου, παρά την αύξηση της ζήτησης κατά 5,5%. Καθοδικές πιέσεις στη χονδρεμπορική τιμή άσκησαν οι εισαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν κατά 76% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αφού η συνεισφορά των φθηνών ΑΠΕ στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου περιορίστηκε στο 38%, καταγράφοντας χαμηλό 7 εβδομάδων. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 9% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 76 GWh (-5,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 363 GWh, καλύπτοντας το 42% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 72 GWh συμμετείχε στο εβδομαδιαίο μείγμα με ποσοστό 8%.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του λιγνίτη (ήταν στο 7%), του φυσικού αερίου (ήταν στο 41%) και των καθαρών εισαγωγών (είχαν μηδενική συνεισφορά στο μείγμα καυσίμου της προηγούμενης εβδομάδας), καταγράφηκε πτώση στο μερίδιο των ΑΠΕ (ήταν στο 44%), ενώ το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών παρέμεινε αμετάβλητο. Το σύστημα της Ελλάδας είχε εισαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 32.263 ΜWh. Οσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 136,399 MWh την περασμένη Παρασκευή (22.9), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται τη Δευτέρα (18.9) στις 126,648 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 918,997 MWh1, πιο υψηλά κατά 5,55% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 870,687 MWh. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,470 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 3,916 MW και 6,844 MW αντίστοιχα.
Αναφορικά με την τιμή φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, αυτή κυμάνθηκε μεταξύ 34,7 ευρώ/MWh και 40,3 ευρώ/MWh την περασμένη εβδομάδα. Τις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκε αύξηση στην τιμή του ολλανδικού TTF, ξεπερνώντας μάλιστα την περασμένη Παρασκευή τα 40 ευρώ/MWh. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημειώνεται παρότι στην Αυστραλία βρέθηκε λύση σχετικά με τις απεργίες στις μονάδες υγροποίησης της Chevron και παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σχεδόν πλήρεις. Καθώς η Ευρώπη διανύει πλέον τις τελευταίες ημέρες πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου τον Οκτώβριο, οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών κάνουν λόγο για έναν χειμώνα πιο ήρεμο από πέρυσι. Ως εκ τούτου, η αγορά προεξοφλεί μια τιμή στα 50 ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο, με βάση το σχετικό προθεσμιακό συμβόλαιο του TTF και στα 51 ευρώ/MWh για τον Φεβρουάριο.