Χρέος και πορεία των δημοσίων οικονομικών, «κλειδιά» για αναβάθμιση

Χρέος και πορεία των δημοσίων οικονομικών, «κλειδιά» για αναβάθμιση

Ανάλυση του οίκου Fitch δύο μήνες πριν από την «ετυμηγορία» του για την ελληνική οικονομία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Μήνυμα δημοσιονομικής συγκράτησης στέλνει ο οίκος Fitch προς την Ελλάδα, δύο περίπου μήνες πριν από την κρίσιμη «ετυμηγορία» του για τη χώρα. Σε ανάλυση για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών χωρών και τους παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην πορεία της αξιολόγησής τους, ο οίκος υπογραμμίζει πως το «κλειδί» είναι η πορεία των δημοσίων οικονομικών και η τροχιά των δεικτών χρέους.

Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει πως η αξιολόγησή της υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών διακυβέρνησης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που είναι από τους υψηλότερους στο περιβάλλον των χωρών που βαθμολογούνται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτά τα πλεονεκτήματα έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με την «κληρονομιά» της κρίσης χρέους, η οποία περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα δημοσίου και εξωτερικού χρέους, χαμηλές μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης και ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.

Ο οίκος Fitch αναμένει συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2023, με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα να αυξάνεται στο 1,2%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των δαπανών. Τα φιλόδοξα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης, όπως επισημαίνει, τοποθετούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2024-2026 σε μέσο όρο, εν μέρει χάρη στις βελτιωμένες εισπράξεις εσόδων. Οι κίνδυνοι πάντως γύρω από τις πιέσεις των δαπανών θα μπορούσαν να περιπλέξουν την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Στο βασικό σενάριο του οίκου, ο δείκτης δημοσίου χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά περισσότερο από 50% έως το 2025 και στο 149,7% σε σχέση με το υψηλό του 206% το 2020, μια από τις πιο μεγάλες μειώσεις σε όλες τις χώρες που αξιολογεί. Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης, οι περιορισμένες ανάγκες μετακύλισης χρέους και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (35 δισ. ευρώ) θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαχείριση του χρέους, όπως προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο οίκος Fitch επισημαίνει πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνάει αυτή των περισσοτέρων χωρών της Ευρωζώνης λόγω των αυξανόμενων επενδύσεων και της πολύ ισχυρής αύξησης του τουρισμού το 2023. Σε συνδυασμό με τον σχετικά σταθερό πληθωρισμό και τη συνεχή απορρόφηση κεφαλαίων της Ε.Ε, αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της ανάπτυξης στο 2% κατά μέσον όρο το 2023-2025, εκτιμά. Τα επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις αυξανόμενες ξένες άμεσες επενδύσεις και τις εισροές κεφαλαίων που δεν δημιουργούν χρέος.

Ενόψει και της επόμενης προγραμματισμένης αξιολόγησης του οίκου για την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου και με την αγορά να έχει αποτιμήσει την ισχυρή πιθανότητα ο Fitch να δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, ο οίκος υπογραμμίζει τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια θετική κίνηση. Η εμπιστοσύνη σε μια μετεκλογική δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί σε μια σταθερή καθοδική πορεία για τον δείκτη χρέους μεσοπρόθεσμα, καθώς και η βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και των επιδόσεων της οικονομίας, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι αυτά που θα «ξεκλειδώσουν» την αναβάθμιση, όπως επισημαίνει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT