Σοβαρές επιπλοκές από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Σοβαρές επιπλοκές από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Νέοι κίνδυνοι για ενέργεια και εμπόριο με επιπτώσεις σε πληθωρισμό και επιτόκια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν εντείνει τις ανησυχίες των οικονομολόγων για μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ενέργεια και το εμπόριο.

Ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες των διεθνών δυνάμεων έχουν ενταθεί με την ελπίδα να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή αυξάνεται. «Οποιαδήποτε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, επειδή η περιοχή είναι, πρώτον, ένας πολύ κρίσιμος προμηθευτής ενέργειας, και δεύτερον, η βασική θαλάσσια δίοδος για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε στο CNBC η Πατ Θάκερ, διευθύντρια του Economist Intelligence Unit για την περιοχή Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Κίνδυνος για το πετρέλαιο

Ο βαθμός στον οποίο θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου και θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από το πόσο γεωγραφικά περιορισμένη θα είναι η σύγκρουση, εξήγησε η Θάκερ, προσθέτοντας ότι η αγορά πετρελαίου είναι ήδη «σφικτή» μετά τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η σύγκρουση έχει ξεκινήσει σε μια περίοδο «τεράστιας οικονομικής αβεβαιότητας», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και οι κεντρικές τράπεζες κορυφώνουν τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης. «Για τις οικονομίες που βρίσκονται ήδη ή οδεύουν σε ύφεση, περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ μπορεί να τις βουλιάξουν ακόμα βαθύτερα», δήλωσε η ίδια. «Διαφαίνεται ένα διπλό χτύπημα εδώ: Μια νέα αύξηση στις τιμές της ενέργειας, την ώρα που ο πληθωρισμός αμβλύνεται αλλά δεν μειώνεται όσο θα θέλαμε, και καθώς τα επιτόκια είναι επίσης τα υψηλότερα που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια».

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αρχικά άλμα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, προτού σταθεροποιηθούν ελαφρώς, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent εξακολουθούν να κινούνται κοντά στα 88 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια του αργού West Texas Intermediate κυμαίνονταν λίγο κάτω από τα 84 δολάρια ανά βαρέλι. Στο «ακραίο σενάριο» μιας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, οι αγορές θα δουν τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για μια παρατεταμένη περίοδο, προέβλεψε η Θάκερ, κάτι που «σημαίνει υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό, μικρότερη ανάπτυξη» και «λίγο-πολύ συνθήκες ύφεσης».

Το παγκόσμιο εμπόριο

Στη Μέση Ανατολή βρίσκονται οι πιο πολυσύχναστοι θαλάσσιοι διάδρομοι για το εμπόριο στον κόσμο, όπως η διώρυγα του Σουέζ, η Ερυθρά Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και τα Στενά του Ορμούζ, γεγονός που αυξάνει τον οικονομικό κίνδυνο που συνδέεται με την κλιμάκωση.

«Οποιαδήποτε επέκταση του πολέμου στη χερσόνησο του Σινά και στην περιοχή του Σουέζ αυξάνει τους κινδύνους ενός πλήγματος στο ενεργειακό και μη ενεργειακό εμπόριο που περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ και που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% του παγκόσμιου εμπορίου, σχεδόν το 45% του αργού πετρελαίου, το 9% του διυλισμένου, αλλά και το 8% των δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου που διέρχονται από αυτή τη διαδρομή», εξήγησε η Θάκερ του EIU. «Αν αποκλείσεις αυτά τα σημεία, δημιουργείς μεγάλες διαταραχές όχι μόνο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού του κόσμου για την ενέργεια και άλλα αγαθά», πρόσθεσε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT