Ακόμη μια άρνηση, αυτή τη φορά από τον Κωστή Χατζηδάκη, εισέπραξαν οι εταιρείες καφέ στο αίτημά τους για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ, φόρος που επιβλήθηκε το 2017, όταν η Ελλάδα ήταν ακόμη σε καθεστώς μνημονίου και διατηρείται σε ισχύ έξι χρόνια μετά. «Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά» ήταν η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με τα 140 εκατ. ευρώ ετησίως που είναι τα έσοδα από τον ΕΦΚ στον καφέ να αποτελούν κάθε άλλο παρά αμελητέο ποσό για τα κρατικά ταμεία, την ώρα μάλιστα που συνεχίζεται η χορήγηση διαφόρων επιδομάτων ελέω πληθωριστικής κρίσης. Πάντως, όπως πληροφορείται η στήλη, οι κ. Χατζηδάκης, Πετραλιάς και Θεοχάρης άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση της Ελληνικής Ενωσης Καφέ μέρος των εσόδων από τον ΕΦΚ να αξιοποιούνται για ειδικούς ελέγχους με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καφέ. Φαινόμενο που ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά έντονο.
«Τιμωρούμαστε από την Ε.Ε. για τις αμυντικές δαπάνες»
Είμαστε υπέρ της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, μιλώντας για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Δεν πρέπει να τιμωρούμαστε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ότι ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ», σχολίασε. Γενικότερα, τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας, ώστε τα κράτη-μέλη να έχουν περιθώρια για επενδύσεις. Τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σοβαρότητα.
Στο 3,92% η απόδοση των εντόκων 6 μηνών
Στο πολύ ελκυστικό 3,92% διαμορφώθηκε η απόδοση στα έντοκα γραμμάτια έξι μηνών κατά τη χθεσινή δημοπρασία, έναντι 1,56% που είναι η απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων για ένα έτος. Οι συνολικές προσφορές έφτασαν το 1,103 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 1,76 φορές το ζητούμενο ποσό των 625 εκατ. ευρώ. Εως σήμερα Πέμπτη μπορούν όσοι ιδιώτες επιθυμούν να προμηθευτούν τα εν λόγω έντοκα μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή, με ανώτατο ποσό τις 15.000 ευρώ.
H προσφορά του κ. Παπαδήμου
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος παρευρέθη στο κοκτέιλ που παρέθεσε προχθές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προς τιμήν της Κριστίν Λαγκάρντ και η τελευταία δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει μια ευγενική αναφορά στην προσφορά του, κατά την αντιφώνησή της, μετά τον κ. Στουρνάρα. Υπάρχουν κάποιοι που πλήρωσαν ακριβά τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας, είπε, αναφερόμενη στη βόμβα που έσκασε στα χέρια του κ. Παπαδήμου το 2017. Η προχθεσινή, στο Tudor Hall του King George, ήταν μια εκδήλωση για κεντρικούς τραπεζίτες, με συμμετοχή όλων των πρώην διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των σημερινών στελεχών της.
Κόντρα πολυεθνικών με κυβέρνηση
Η λέξη οργή μάλλον δεν αρκεί για να περιγράψει τα αισθήματα των εν Ελλάδι πολυεθνικών για την κυβέρνηση, μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί «μπανανίας» αλλά και τα όσα λέει σε καθημερινή βάση ο υπουργός Ανάπτυξης. Η σταγόνα, πάντως, που θα ξεχειλίσει το ποτήρι θα είναι τα διαφαινόμενα πρόστιμα σε πολυεθνικές, που μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, θα αφορούν εταιρείες με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η απάντηση σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να είναι ηχηρή –για να μην πούμε βροντερή– περιλαμβάνοντας και «προειδοποιήσεις» περί αποεπένδυσης από την Ελλάδα. «Εάν θέλουν φθηνά προϊόντα, τότε να μειωθεί και το εργατικό κόστος στα επίπεδα που είναι στην Τουρκία», διαμηνύουν τα στελέχη τους. Βασικό επιχείρημα, πάντως, σε περίπτωση που τους επιβληθεί πρόστιμο θα είναι ότι ο τρόπος υπολογισμού της υπέρβασης του περιθωρίου κέρδους είναι λανθασμένος.